rEPORTATGE
La natura com a teràpia
Abaixar l’hormona que provoca l’estrès, potenciar el sistema immunitari, abaixar la hipertensió, aquests són només alguns dels avantatges que, segons Josefina Soffia, de l’empresa Be Forest, aporta estar en contacte amb els boscos i la natura. Per això van crear un programa que potencia aquest tipus de benestar i que es basa en els “banys de bosc” del Japó.
En una primera edició, i amb el suport del Ministeri d’Afers Socials, el programa va poder arribar a 18 dones que havien patit violència domèstica. L’experiència va ser tan positiva que ara ja en preparen una segona edició que se celebrarà a finals de setembre. “La idea és dur a terme aquest taller abans que comenci l’hivern, i aprofitar també el simbolisme que hi ha implícit a la tardor, una estació en què es deixen anar les fulles. Un moment de tancar cicles”. Segons Soffia, aquest punt de canvi està ben present a l’entorn natural i serà un element més que empenyerà els participants en el camí a la recerca del benestar. Quant al programa, Soffia va explicar que en aquesta ocasió hi hauria 8 sessions i que se celebrarien en diferents entorns d’Andorra.
I com es treballa en aquestes sessions? L’experta va afirmar que es tracta d’un treball de connexió amb la natura a través dels cinc sentits, i que una part important de la feina és convertir l’experiència en un hàbit, no en una activitat puntual. És d’aquesta manera que es converteix en una eina d’autocura. I és precisament la part d’autocuració, la que va empènyer Be Forest a desenvolupar un taller pensat per a la gent gran, i que han donat a conèixer a les diferents parròquies. De moment, Sant Julià ja hi ha confirmat el seu interès, i des de Be Forest ja s’està preparant un taller que es durà a terme durant la setmana de la gent gran en un parc urbà, però amb elements naturals, i que combinarà una lliçó teòrica sobre els beneficis de fer aquesta teràpia, juntament amb una sèrie d’exercicis pràctics que àvies i avis podran fer per millorar el seu benestar.