LA FUTURA LLEI

Bonell defensa un “mínim” d'ús del català per a treballadors que atenguin el públic

Escalé considera que el Govern pren mesures que fan d’Andorra un país per a rics

La ministra de Cultura amb el cap de Govern.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, va subratllar ahir que la futura llei que obliga a tenir uns coneixements mínims del català està pensada bàsicament “per a aquelles feines que necessiten una interacció amb altres persones i bàsicament per al comerç, restauració i hostaleria”.

La ministra va rebutjar que s’hagi pensat en dues classes d’immigrants i en funció del poder adquisitiu, i va remarcar que l’objectiu és un domini bàsic: “No podíem incloure només un sector i deixar fora els altres i aquest és el motiu d’agrupar els assalariats.” Bonell va recordar que l’exigència només es farà en la renovació del permís i no des del primer moment. Quedaran al marge els residents passius, però tothom que tingui permís de treball haurà de demostrar el nivell bàsic a la renovació. També els youtubers, en funció del permís que tinguin per residir.

La titular de Cultura es va mostrar oberta que des del Consell General es facin canvis si ho consideren oportú: “Si es creu que s’ha de demanar a tothom ho respectaré”, i va recordar que es tracta d’una hora setmanal o formació a l’empresa. Per aquest motiu es mantindran converses amb la CEA i la Cambra de Comerç, perquè les empreses facilitin l’aprenentatge dels treballadors, i va recordar que la mesura estava al programa de DA.

A Concòrdia no opinen igual. El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, va afirmar ahir que “el principi que si tens diners no cal que parlis la nostra llengua és nociu per a la cohesió social del país”. Concòrdia considera que el Govern està “convertint Andorra en un país per a rics”. En aquest sentit, no creu que es pugui exigir un coneixement de la llengua a les persones treballadores i no a les que tenen un alt poder adquisitiu. “Amb aquesta decisió i altres del Govern estem convertint Andorra en un país per a rics”, va emfasitzar Escalé, recordant que hi ha un plantejament similar pel que fa al reagrupament i a l’habitatge, ja que només podran residir persones amb més diners.

tracking