Concòrdia vol limitar la inversió estrangera en pisos a zones fixades

El grup aposta perquè els sectors d’alt valor afegit no paguin un impost del 10%

Cerni Escalé amb les torres d'Escaldes de fons.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup parlamentari de Concòrdia va donar a conèixer ahir la proposició de llei que ha elaborat pel que fa a la regulació de la inversió estrangera. Una de les propostes és que les persones no residents que vulguin adquirir un habitatge al país només ho puguin fer a les anomenades “zones de designació especial” per a les inversions estrangeres en immobles que es crearan a l’efecte a cada parròquia. La formació considera que “per cohesió social”, els nuclis centrals, que és on estan en funcionament els serveis públics essencials, s’han de destinar a les persones que viuen i treballen al país. “On hi ha tots aquells serveis públics, que estan als nuclis centrals, és on ha de residir la gent que treballa a Andorra, i tots els que venen a comprar una segona residència s’han de quedar en una zona molt més aïllada que el nucli urbà”, va explicar el conseller Pol Bartolomé, que va estar acompanyat dels també parlamentaris Cerni Escalé i Jordi Casadevall.

El grup parlamentari aposta per reforçar la clàusula de salvaguarda que permet denegar les sol·licituds d’inversió estrangera, tenint en compte que les actuals són “molt ambigües”, i per eximir de l’impost del 10% que es preveu aplicar a aquells sectors que més interessin al país i tinguin més valor afegit. Pel que fa a la inversió en immobles es proposa un sistema de quotes amb un topall d’habitatges que es podrà adquirir a través de la inversió estrangera. A més, es volen reforçar les eines per fer un seguiment de les inversions estrangeres i establir un règim sancionador, fins ara inexistent, i incloure una disposició final per evitar la retroactivitat de la llei.

La proposició de llei es penjarà aquesta setmana a la web del partit perquè els ciutadans puguin fer les seves aportacions i també perquè altres grups parlamentaris puguin fer seu el text i es puguin afegir a la iniciativa. Tal com va explicar Escalé, s’actuarà d’aquesta manera “per transparència” amb totes les iniciatives del grup, que també vol servir per animar els actors econòmics i socials a introduir possibles esmenes.

tracking