justícia

El TC atura el desnonament de dos avis previst per demà

El Constitucional ha admès el recurs d’empara presentat per l’advocat dels inquilins afectats amb efectes suspensius.

Ruiz a la porta de l'edifici, al carrer Callaueta, ahir a la tarda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs de l’advocat d’Isabel Ruiz i el seu germà, que havien de ser desallotjats del seu domicili per la saig demà per ordre del batlle Xavier Colom. A diferència del primer aute, en aquest cas el TC fa l’admissió a tràmit però amb efectes suspensius contra l’aute del 17 de juliol del Tribunal Superior de Justícia.

Això suposa que s’atura el desnonament sine die fins que hi hagi una revolució judicial ferma, segons va explicar ahir el lletrat Emilio Campos. La dona, de 74 anys, se’n va assabentar ahir mateix i es va mostrar alleujada perquè, com va apuntar, “ens quedàvem al carrer, ja que no tenim on viure”.

El principal argument que ha fet servir la representació dels dos germans és que no havien estat informats de l’acord del batlle d’ordenar a la saig el desnonament. En paraules de Campos, “hem intentat fer veure al TC que no sabíem de què ens havíem de defensar perquè ningú ens ha fet arribar la resolució, tot i que l’he reclamat al senyor Colom i al Superior sense èxit”.

En l’anterior pronunciament dels membres del Constitucional van decidir que la causa s’havia de revisar de nou, però no es va decretar la suspensió de l’execució del desnonament, per la qual cosa els dos germans han viscut fins ara sota l’amenaça d’haver de deixar el pis on han estat vivint durant 40 anys.

El 15 de desembre havien de ser a fora, però finalment el propietari va optar per retardar l’ordre. La Isabel va fer referència ahir al polèmic document que va signar a petició d’una treballadora d’Afers Socials, en què reconeix que està en una situació de risc i que renuncia a qualsevol tipus d’ajuda pública: “La veritat és que no sabia què signava. Quasi no tinc vista i la treballadora social em va demanar que firmés aquell paper. Després l’advocat en va advertir del que havia fet.” Tanmateix, el Govern nega que no puguin beneficiar-se d’ajudes socials i la setmana passada va explicar que s’estava buscant una alternativa per als dos germans.

La Isabel té 74 i té cura del seu germà Antonio, de 72. La mare va morir el 2019 i va deixar una casa com a herència en un poble de Granada. Els dos germans hi han renunciat i ella comenta que no pot afrontar el cost de quedar-se-la que li demana la Junta d’Andalusia. L’únic ingrés és la pensió de jubilació i una petita ajuda al germà. La filla es troba, segons indica, en una situació precària a causa d’una greu malaltia del marit. Com ella descriu, “les desgràcies mai venen soles”. Va arribar a Andorra amb la mare el 1965 i sempre ha treballat, d’ajudant de cuina, netejant.

No sap respondre què pensava fer a partir de demà si finalment la saig els hagués tret de l’apartament llogat des de fa 40 anys. “No ho sé, no puc pagar els lloguers que hi ha ara, estaríem al carrer o potser el Govern ens donaria un pis”, va explicar ahir.

Reitera que no era conscient del que signava i assenyala que una altra tècnica social li va comentar que el Govern està buscant pisos per a situacions com la seva. Es consola, però alhora admet que viu tancada al pis i amb por. Mai ha pensat de marxar “perquè em sento andorrana. Vaig arribar amb 14 anys”.

L’advocat del propietari de l’immoble, Antoni Riestra, va al·legar que el seu client fa tres anys que va decidir no allargar més el contracte de lloguer, i un dels motius va ser la suposada actitud del net, que “en diverses ocasions ha fet malbé les zones comunes de l’edifici”. El lletrat defensa que el llogater vol recuperar el seu immoble. “Fa llàstima quan es tracta de gent gran, però qui ha d’intervenir són els serveis socials. El propietari no és responsable d’aquesta situació”, va afegir. Campos respon que el net no viu amb ells i que no pot ser el justificant.

CLAUS

1 Desallotjament previst el 15 de desembre

El desembre passat estava previst que els dos germans deixessin el pis, però finalment es va aturar l’acció per ordre del propietari.

2 El TC va retornar el cas al superior

El TC va tornar el cas al Superior sense anul·lar l’amenaça de desallotjament dels dos inquilins.

3 La saig avisa per carta del procediment

La saig comunica que el 13 de setembre procedirà al desallotjament acompanyada d’un serraller i la policia.

tracking