balanç de residus i medi ambient

La qualitat de l'aigua dels rius va empitjorar l'any passat

La qualitat va ser excel·lent o bona en un 68% dels trams, mentre que el 2021 ho va ser al 100%

Un dipòsit d'aigua ubicat a Nagol.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El balanç del control dels rius de l’any passat indica que la qualitat de l’aigua va empitjorar durant el 2022 respecte a l’any anterior fins a un 32%, amb 470 mostres extretes de 37 estacions diferents del territori. El 2022, el 50% de l’aigua va ser “bona”, mentre que tan sols un 18% va ser “excel·lent”. El 32% restant va marcar un 30% d’aigua “passable” i un 2% “dolenta” en algunes de les zones al Pas de la Casa, Engolasters, Erts, i al centre urbà d’Escaldes-Engordany i de Sant Julià de Lòria. En canvi, el 2021 va registrar un 70% d’aigua “excel·lent” i un 30% d’aigua “bona”, assolint un màxim del cent per cent dels rius nets. Per comparar-ho amb l’any anterior al rècord històric, el 2020 va tenir un 2% i un 3% dels rius “passable” i “dolent”, respectivament, una xifra àmpliament inferior a la del 2022. Segons va concloure la directora del departament, Sílvia Ferrer, es tracta d’un dels efectes de “l’afluència turística”.

El màxim responsable del ministeri, Guillem Casal, va explicar que els comuns i el Govern estan duent a terme les “inversions pertinents” per mitigar aquesta deficiència a les zones afectades i que estaran treballant conjuntament per trobar solucions, com ara millorar els aspectes “tècnics” de les depuradores, així com la xarxa que canalitza l’aigua entre els col·lectors generals i secundaris. Casal va celebrar que el territori disposi d’aquest sistema i va assegurar que alguns forans poden quedar “sorpresos” per la qualitat de la xarxa.

D’altra banda, també es van donar dades sobre la qualitat de l’aire i l’acústica. Sobre la primera, les dades indiquen que va ser entre excel·lent i bona el 84,5% del temps. Sobre els nivells de soroll, el 87% de les estacions mesuradores tenen una qualitat entre excel·lent i bona.

RECICLATS PROP DEL 50% DELS RESIDUS

El 2022 es van generar 50.716 tones de residus “sòlids urbans”, és a dir, generats pels ciutadans, i prop del 50% van passar per un procés de reciclatge, sent el paper i cartró, la fracció que més tones recicla, seguida del vidre i els envasos lleugers. Això suposa assolir els objectius establert al pla nacional de residus (PNR) amb horitzó 2020 i que indica un 65% per al 2035. Tot i això, la quantitat total de deixalles va suposar un increment del 9,3% respecte al 2021, dada que s’explica per la recuperació econòmica i turística després de la pandèmia. Així ho va manifestar la directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer.

tracking