El creixement es modera durant el 2023

L’alentiment s’està notant ja en la xifra de visitants, les importacions i les matriculacions

Josep Maria Mas va explicar les perspectives econòmiques davant d'un nodrit públic.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’economia andorrana està moderant el creixement durant el 2023 com a resultat del deteriorament de la conjuntura global i de la normalització del creixement econòmic, un cop s’han recuperat els nivells d’activitat prepandèmica.” Amb aquestes paraules resumia el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, les perspectives econòmiques de l’any en curs després d’un 2022 que es va tancar amb un creixement del PIB real del 8,8%, una taxa cinc dècimes per sobre de la registrada el 2021.

El 2023 serà un any amb creixement feble a escala global, fins al punt que no es descarta un possible retrocés del PIB a la zona euro, mentre que la previsió tampoc és gaire bona per als països veïns. Així, pel que fa a França tot apunta un creixement dèbil de la seva economia, si bé es descarta la recessió, mentre que a Espanya les perspectives són millors, amb un augment del PIB superior al 2% enguany.

L’alentiment de l’economia andorrana es nota, per exemple, en el nombre de visitants i les importacions que, tot i créixer el 15% i el 8%, respectivament, fins al juliol no ho fan en la mateixa mesura que l’any passat. També es veu una desacceleració de l’activitat en els descensos interanuals de les matriculacions i de la demanda d’electricitat, així com en l’avenç més moderat del PIB en el primer trimestre del 2023. D’aquesta manera, Mas va afirmar que una les principals preocupacions per als propers mesos és la pèrdua de dinamisme del consum “per l’impacte sobre la demanda de la inflació i de l’increment dels tipus d’interès, com també per l’afebliment del context exterior”, que continuaran limitant la capacitat de creixement. “Les dificultats per trobar mà d’obra tant de base com qualificada seran un altre element de restricció”, va afegir el president de la Cambra.

En l’altre costat de la balança, el turisme continuarà sent la principal palanca per al creixement del país, i les economies veïns, sobretot l’espanyola, continuaran sent un factor de suport important per a Andorra. “Tot plegat, apunta que el creixement econòmic andorrà serà positiu l’any 2023, però inferior al creixement de l’exercici anterior”, va concloure Mas. Tot i això, hi ha un grau d’incertesa “particularment elevat” per a les previsions econòmiques del 2023 i 2024, ja que “dependrà principalment de com evolucionin els preus” i també de si el Banc Central Europeu (BCE) continuarà pujant els tipus d’interès per moderar l’augment de la inflació prop del 2%.

tracking