ple municipal
La Seu culpa el model especulatiu andorrà del preu de l'habitatge, que s'ha disparat
Tots els grups menys Junts critiquen que el model turístic i el preu de l’habitatge estan perjudicant els veïns de la ciutat
En la primera trobada entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el nou alcalde de la Seu, Joan Barrera, es va esquivar el debat sobre la (mala) influència d’Andorra sobre el mercat immobiliari a l’Alt Urgell. En canvi, ahir el ple municipal va servir per verificar la comunió –excepte Junts– de Compromís i ERC amb la CUP, que havia presentat una moció pe reconèixer que “el model turístic i especulatiu andorrà” té una relació directa amb l’augment del preu de l’habitatge a la Seu d’Urgell i als pobles del voltant, i s’instava l’equip de govern a no confrontar treballadors de la Seu d’Urgell amb treballadors d’Andorra.
El partit que governa i ERC –a l’oposició– van donar-hi suport i obren una bretxa en admetre que Andorra ha exportat a la Seu la problemàtica dels preus de l’habitatge. L’alcalde, Joan Barrera, que va iniciar la seva intervenció destacant els llaços d’amistat i de col·laboració i va admetre que “no és exagerat dir que la Seu seria diferent si no tinguéssim Andorra, fet que queda demostrat quan un de cada tres treballadors és fronterer”, va passar de l’elogi a la queixa: “Evidentment un dels desavantatges és l’habitatge, la Seu és una ciutat molt limitada geogràficament, amb un creixement limitat a nivell urbanístic. Per tant, això i altres coses comporten un gran augment del preu de l’habitatge.” Barrera va indicar que “tampoc es tracta de culpabilitzar i demonitzar ningú”.
Compromís va donar suport a evitar confrontar treballadors i Barrera va afirmar que “hem vist una escletxa entre la societat andorrana i la urgellenca, i això es veu als comentaris de les xarxes socials, dels diaris, ho hem d’evitar. Hem de ser molt curosos entre tots per evitar un distanciament”. L’alcalde va avançar que “ferms davant el Govern ho serem, ho vam ser, el que passa és que oposar-nos a la construcció d’infraestructures sense saber quines seran és agosarat”.
Núria Tomàs, d’ERC, va manifestar que “el problema és preocupant” i va fer al·lusió a “declaracions fetes per certs polítics andorrans”. Com el PSC, no va donar suport a evitar la construcció o ampliació d’infraestructures que serveixin per potenciar l’arribada de turisme a Andorra o instar el govern català a presentar un projecte de decreixement de l’activitat de l’aeroport d’Andorra. Tomàs va avisar que “hi ha molta gent de la Seu i la comarca que treballen a Andorra i aquestes infraestructures, millorar l’N-145, no només beneficia els turistes, també la resta de gent que viuen aquí i treballen a Andorra”. També va defensar que l’aeroport és imprescindible en l’àmbit sanitari i de rescats, i demanar a la Generalitat que redueixi inversions per un possible turisme que arribi a Andorra “no ens sembla coherent”.
L’exalcalde de Junts Jordi Fàbrega va dir que aquest estiu no ha estat plàcid quant a declaracions que “han creat certa tensió”. Va recordar la proposta de construir 900 habitatges i, en to irònic, va afirmar que “entenc que els andorrans ens diguin que ens han facilitat la vida”.
El portaveu de Junts va retreure les declaracions de membres del Govern d’Andorra “molt poc afortunades”, i va advertir que els llaços estrets actuals “es poden trencar. Al final és com si Martorell digués que es posiciona en contra de la Seat. És important intentar no crispar aquesta relació amb Andorra”. Junts només va donar suport a no confrontar els treballadors.