actualitat política

Els cònsols escullen el 17 de desembre per a les eleccions

Espot convoca tots els mandataris comunals per recollir l’opinió majoritària sobre la data de la cita electoral

Les eleccions comunals a la Massana, el 2019.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els cònsols van reunir-se ahir per consensuar una data definitiva per a la cita a les urnes per renovar els comuns. La intenció del cap de Govern va ser recollir l’opinió dels màxims mandataris comunals i decidir. Tot i que des de l’executiu es considerava idoni el 3 de desembre, els cònsols es van decantar pel dia 17, posició que Espot va acceptar sense cap reticència atenent la unanimitat dels dirigents de les parròquies.

Durant la trobada es va parlar de les dues possibles dates i, amb un torn de paraula, tots hi van poder dir la seva, amb la majoria que es va inclinar pel dia 17, entre altres per tenir més temps per preparar les eleccions.

Per la seva banda, el ministre portaveu, Guillem Casal, va manifestar ahir amb relació a la data que la coincidència de la campanya electoral amb uns festius amb forta afluència de visitants –pont de la Puríssima i inici de la temporada d’esquí– “és un fet bastant habitual i no s’ha de témer cap afectació per aquest fet”.

En aquest sentit, va recordar que tots els ciutadans que tinguin algun impediment per poder votar durant la jornada ho podran fer, com és habitual, a través dels altres mecanismes estipulats per la llei.

Els partits de l’oposició van fer ahir una primera valoració de la data definitiva i en general cap no hi va posar objeccions. El comentari generalitzat és que tant hi fa una com l’altra ja que estan treballant per a aquesta nova cita amb els electors.

Cerni Escalé, president del grup parlamentari de Concòrdia i cap de l’oposició, es va mostrar indiferent i només es va mostrar interessat per l’oportunitat d’aquesta cita electoral que, en funció de qui estigui al capdavant de les corporacions, pot servir per canviar el model urbanístic. “Estàvem preparats per al 3 i per al 17. Afrontem les eleccions amb moltes ganes perquè comporten la possibilitat de canviar el model territorial andorrà que s’ha implantat en la darrera dècada i els comuns podrien treballar per una actualització més justa”.

Concòrdia veu una ocasió per fer canvis en els plans d’urbanisme i “fomentar la cohesió social i promoure més espai de trobades per a les persones”. Escalé va deixar els possibles pactes en un darrer terme i va assenyalar que “primer és elaborar el programa, després trobar les persones i finalment sondejar els possibles pactes”.

Des del PS tampoc no es dona importància a la data de les eleccions. Marta Pujol, primera secretària, va admetre que el 17-D “ens dona més temps de reacció, d’organitzar-nos, tot i que ja actualment hi estem treballant. També va comentar que dona més marge per tancar possibles pactes, “que estan en mans dels comitès parroquials, que decidiran lliurement amb total autonomia”.

Pujol va precisar que cada parròquia és diferent i que les estratègies també ho han de ser, i va considerar important buscar suports perquè “el sistema electoral, com vam poder comprovar a la circumscripció territorial a les generals passades, el vot pot quedar dividit i donar la majoria absoluta sense tenir una bossa de vots tan important”. La dirigent socialdemòcrata va reconèixer que se segueix treballant amb Progressistes-SDP i que també és un partit polític que s’ha de tenir en compte.

Des d’Andorra Endavant, la presidenta del grup parlamentari, Carine Montaner, va afirmar que “som el partit de l’adaptació, però a les comunals tot es decideix al darrer minut”.

tracking