L'USdA insta a fer un pla de xoc que faciliti guanyar poder adquisitiu

El sindicat demana que el Govern faci un estudi per determinar “quant s’ha de cobrar per poder viure dignament” al país

El Consell Econòmic i Social es torna a reunir aquest matí.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acull aquest matí la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), òrgan en què la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) intentaran arribar a un acord sobre l’increment salarial per a l’any vinent. Tot i que en espera de la celebració de la trobada d’avui les dues entitats van rebutjar revelar les propostes que posaran sobre la taula, sí que van apuntar les línies que seguiran en la negociació. La voluntat del cap de Govern, Xavier Espot, és que totes dues parts puguin arribar a una entesa i que, per tant, no hagi de ser l’executiu qui determini la pujada salarial, situació que va passar l’any passat.

D’aquesta manera, l’USdA considera que més enllà del percentatge d’augment salarial que es pugui pactar en el transcurs de les converses que es mantinguin al CES, s’hauria de portar a terme un pla de xoc que permeti fer front a la “pèrdua brutal” de poder adquisitiu que han experimentat els treballadors al llarg dels últims anys, una demanda que ja s’ha fet en altres ocasions. Per aquesta raó, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, considera que és fonamental que el Govern realitzi un estudi “sobre el cost de la vida a Andorra”, que inclogui, entre altres possibles aspectes, els preus dels lloguers i de la cistella de la compra, i que hauria d’estar enllestit en el transcurs d’un mes. “Tornarem a posar sobre la taula que cal un estudi d’aquest tipus perquè creiem que sense això no hi pot haver un punt de partida, ja que és l’única manera de saber quant s’ha de cobrar a Andorra per poder viure dignament”, va manifestar Ubach.

Per a l’USdA, la culpa del “desfasament” entre els salaris i el cost de la vida “no és responsabilitat ni dels treballadors ni dels empresaris, sinó del Govern, que ha deixat que tot pugi fins als nivells d’ara”. “Si volem un país de milionaris haurem de pagar sous milionaris, però el que no pot ser és un país de milionaris amb sous de mileuristes”, va emfasitzar el líder sindical, que recorda que “les empreses estan guanyant diners i els treballadors estan perdent”. A més, Ubach, que creu que “les polítiques neoliberals” dels que han governat el país en els últims anys són les responsables de la situació actual, critica les empreses perquè “estan buscant mà d’obra barata perquè als treballadors ja no els surt a compte venir a treballar aquí”.

L’USdA també considera que, a més d’uns augments salarials “forts” que compensin la pèrdua de poder adquisitiu dels assalariats, un punt important d’actuació ha de ser el referent a l’habitatge, i en aquest sentit, pel que fa a la manca pisos a preu assequible, el Govern ha d’optar per “intervenir seriosament”, és a dir, “regular” el mercat immobiliari “perquè no pot ser que un pis de 1.000 euros passi a costar-ne 3.000”. Així, segons Ubach, el país s’hauria de dotar, en un període de temps relativament curt, d’un parc públic habitatges format entre 3.000 i 5.000 pisos, “ja que sense això no baixarà l’especulació”.

Per a Ubach, “la situació actual és insostenible”, i segons va recordar, el Govern i el grup parlamentari que li dona suport es van comprometre a buscar solucions a aquesta qüestió, de la mateixa manera que s’ha l’elevat cost de la vida, “però les polítiques d’habitatge que s’han fet han estat un fracàs”. “El Govern no pot continuar tirant pilotes fora”, va dir. Ubach va posar de manifestat que “ja són fins i tot les comarques veïnes les que estan mostrant les seves queixes per les polítiques neoliberals que han aplicat els demòcrates”, amb referència a les declaracions recents de diversos responsables polítics de la Seu d’Urgell.

TRES OBJECTIUS DE LA CEA

Per la seva banda, la CEA va manifestar que encara la negociació que tot just s’enceta avui partint de la base que cal fer compatibles tres objectius: el dels sindicats, que no volen que els treballadors perdin poder adquisitiu, el de la patronal, que no vol que les empreses perdin competitivitat, i el del Govern, que és contenir la inflació. En aquest sentit, la que és la principal patronal del país “està treballant en propostes que puguin combinar aquest objectiu triple”. El cap de Govern manifestava fa tan sols uns dies, en declaracions als mitjans de comunicació, que “hi ha un deure de corresponsabilitat” entre patronals i sindicats, “i els demano un esforç per teixir consensos”.

tracking