celebració de meritxell amb els padrins

Mig centenar d'avis esperen plaça en un geriàtric públic

Cinquanta persones han sol·licitat una plaça pública i encara no se’ls ha pogut donar resposta

El cap de Govern saludant un dels usuaris d'El Cedre, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les places públiques en residències geriàtriques no donen resposta a la demanda. Actualment cinquanta padrins estan en espera d’accedir a un recurs d’aquest tipus, en un centre sociosanitari i en un règim amb subvenció estatal. En 32 dels casos, segons la informació facilitada per Afers Socials, els padrins han ingressat en residències amb règim privat. Les 18 persones restants, van explicar, continuen al seu domicili però se’ls fa un seguiment per part dels tècnics ministerials per determinar si poden necessitar algun recurs alternatiu, com ara el servei d’atenció domiciliària (SAD). El cap de Govern, Xavier Espot, i les ministres de Salut i Afers Socials, Helena Mas i Trini Marín, van acudir ahir a El Cedre per compartir amb els padrins la celebració del dia de Meritxell i durant el seu parlament Espot va defensar el compromís envers les polítiques dirigides a la gent gran, que “ara més que mai han de ser un àmbit prioritari del Govern”, i es va referir al pla nacional sociosanitari, que advoca pel canvi de model tradicional d’atenció envers el col·lectiu fomentant-ne l’autonomia. No obstant això, va apuntar que les persones amb major dependència també han de poder tenir recursos especialitzats al seu abast.

El cert és que les places residencials no cobreixen totes les necessitats. La ministra d’Afers Socials va assegurar que “quan hi ha un cas d’extrema urgència sempre es dona el servei”, i va explicitar els diferents àmbits d’actuació que es treballen apostant en primer terme perquè “la gent gran es pugui quedar més al seu entorn, a casa seva”. Per això s’està potenciant el SAD amb una ampliació de plantilla fins a la trentena de treballadors. Actualment superen la vintena, però Marín va recordar que hi ha nou places més pendents de cobrir-se a través d’un edicte que segueix en procés.

ELS RECURSOS

La titular d’Afers Socials va indicar, amb relació al ventall de recursos, que “aviat s’obrirà un nou centre de dia gestionat per la Creu Roja i això també donarà oxigen”. Hi ha nou persones que esperen una plaça en un d’aquests recursos, que atén padrins durant la jornada, però que després dormen a casa seva. En aquest cas, tres persones de la llista d’espera estan actualment acudint a un centre de dia privat i a les altres sis també se’ls fa un seguiment per part dels serveis socials. L’oferta de places concertades en residències al país era el març del 2022 de 225, mentre que en règim diürn eren una seixantena. El nou centre de dia, que s’ubicarà a Escaldes, sumarà 35 places més. Marín va apuntar que una altra alternativa per al col·lectiu de la gent gran són els pisos tutelats, recordant que el Govern ja en té a Ordino i assegurant la implicació en el projecte que es treballa a Sant Julià.

I concretament El Cedre compta amb noranta places a les plantes dedicades a residència sociosanitària –després hi ha l’àrea d’hospitalització–. El centre ha implantat els darrers anys un model d’atenció que se centra en l’usuari i defuig el model tradicional d’internament en una residència per tal d’apropar als padrins la quotidianitat que tenien a casa malgrat que ara ja no hi siguin. La ministra de Salut va destacar el bon funcionament de l’equipament “i per això avui volíem posar en valor no tan sols la importància de la gent gran, també els professionals i la seva implicació i esforç”. “Ens consta que la situació està bé”, va apuntar la titular de Salut amb relació a si s’havien superat els problemes de caire laboral del passat.

També va tenir paraules envers els treballadors el cap de Govern, “per reconèixer la feina que feu, que no és fàcil, és vocacional”. A l’acte celebrat ahir a El Cedre també va acudir el síndic general, Carles Ensenyat, així com la recentment nomenada directora del SAAS, Meritxell Cosan.

VACUNACIÓ DE LA GRIP I LA COVID A LA TARDOR

La ministra de Salut, Helena Mas, va anunciar en declaracions posteriors a l’acte que hi haurà una campanya de vacunació conjunta contra la grip i la covid aquesta tardor dirigida als grups considerats més vulnerables, entre els quals hi ha la gent gran i també les persones amb patologies cròniques. Mas va evitar donar-ne més detalls perquè properament s’ha de comunicar tota la informació. També va assegurar que de moment no es plantegen canvis en l’estratègia de vigilància de la covid-19.

tracking