unió europea

L'anàlisi de Mònaco de l'acord apunta un fre inicial de l'economia

El Principat va encarregar al juliol informes dels efectes de l’associació amb Brussel·les

El Principat monegasc ha optat per suspendre les negociacions.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mònaco va presentar públicament el mes de juliol passat els estudis d’impacte que havia encomanat per mesurar què implicaria un eventual acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Al Principat monegasc, l’escepticisme sobre les bondats de l’apropament a Europa ja era llavors una evidència i aquesta setmana s’ha confirmat amb la suspensió de les negociacions. Però que deien aquells estudis? A grans trets i sobre l’impacte econòmic, que l’obertura que implicaria en el teixit empresarial suposaria un fre al creixement del PIB en un inici. A posteriori –i l’estudi situava entre 5 i 7 anys del termini perquè l’economia absorbeixi l’impacte de l’acord– la tendència s’invertiria, i aquesta obertura suposaria una oportunitat de diversificació. “Si bé la mida de Mònaco no li permet acollir grans indústries, podria convertir-se en un espai ideal per a seus corporatives i centres d’R+D, tot i que amb limitacions relacionades amb la disponibilitat i el cost del sòl”, indica l’informe, apuntant cap a sectors com la tecnologia en l’àmbit sanitari, la de l’energia verda, la digital, financera o el dels iots o la biologia marina.

Quant als sectors econòmics, l’estudi apunta, per exemple, l’impacte en les professions regulades com l’advocacia o l’arquitectura, ara fortament restringides a estrangers. Els experts contractats argumenten que “sembla poc probable” que les regles que reserven l’accés a certes activitats o professions només a ciutadans de Mònaco puguin mantenir-se, malgrat la possibilitat també assenyalada de negociar temps per als sectors afectats per “adaptar-se a aquest nou marc competitiu”. Per als sectors professionals concernits implicaria més competència però, en contrapartida, si aquesta es traduís en preus més baixos “seria d’interès econòmic per a la població i els actors econòmics del Principat en conjunt”. En àmbits com el comerç, l’hoteleria o fins i tot el financer no es veu afectació.

La preeminència dels monegascos en el mercat laboral, les professions regulades, l’habitatge o prestacions socials i l’autorització prèvia per a empreses i residents estrangers eren les seves línies vermelles. L’estudi admet la col·lisió que representa respecte a les quatre llibertats i adverteix que arran del Brexit i els problemes de Brussel·les amb Suïssa, s’han endurit els posicionaments sobre eventuals derogacions a les quatre llibertats.

Sí que entenien que es podria mantenir els avantatges en habitatge per als nacionals, perquè sense aquestes mesures l’elevat cost de la vivenda a Mònaco obligaria la majoria de ciutadans monegascos a viure fora del seu país, una situació que no tindria equivalent a Europa.

Els experts advertien que mantenir l’statu quo –el posicionament que s’ha acabat triant– no implicaria una autonomia total perquè Mònaco hauria de seguir alineat amb el dret europeu i la seva evolució.

CLAUS

1. Oportunitat per obrir-se a nous sectors

Els informes apunten l’oportunitat d’obrir-se a nous sectors i en el cas de Mònaco assenyalen la potencialitat en diferents branques de la tecnologia.

2. Posicionament més ferm de Brussel·les

Les línies vermelles de Mònaco eren de màxims i els experts ja adverteixen al juliol que Brussel·les ha endurit posicionaments sobre les 4 llibertats.

3. Mantenir l’statu quo no implica autonomia total

Els experts també defensen que mantenir l’statu quo no implica autonomia total perquè el Principat hauria de seguir alineat amb el dret europeu.

tracking