renovació al consell superior
Rossell és el més ben posicionat per rellevar Casadevall a la justícia
Té a favor que coneix amb profunditat el funcionament i durant el seu mandat va aprovar el pla de xoc
El Consell Superior de la Justícia ha de viure una renovació immediata, i un dels relleus més destacats és el d’Enric Casadevall, que es jubila. Pertoca al síndic general, Carles Ensenyat, proposar el substitut, i segons fonts properes Josep Maria Rossell és un nom que té moltes opcions.
L’exministre d’Interior i Justícia té un perfil que encaixa amb el que el síndic busca. Va exercir com a advocat i evidentment coneix amb profunditat els mals que pateix la justícia en aquest país, situació que el va portar a elaborar l’anomenat pla de xoc per intentar renovar el tercer poder i acabar amb els vicis que arrossega. En contra? Rossell va ser ministre l’anterior legislatura i, per tant, està marcat políticament, encara que sempre s’ha mostrat com una persona de perfil baix en el pla polític tot i la seva adhesió a Ciutadans Compromesos i al govern de coalició.
L’article 98 de la Constitució determina que el CSJ es compon de cinc membres escollits pels dos coprínceps, el cap de Govern, magistrats i batlles i el síndic general. I aquest darrer és qui ostenta la presidència.
En la resta no hi haurà grans novetats, excepte amb la persona que han de triar batlles i magistrats. Les mateixes fonts van explicar que l’actual membre, Clàudia Àrias, va enviar una carta a tots els batlles i magistrats on explicava que li fa molta il·lusió continuar al càrrec, una acció que s’ha interpretat com la petició de vot. Però aquest col·lectiu tan determinant té un altre nom a la butxaca amb més possibilitats, com és Ramón Camp, advocat en exercici des de 1978, especialment en dret públic, director de la Fundació Democràcia i Govern Local (2016-2020), vocal del Consell General del Poder Judicial i membre de la Comissió de l’Escola Judicial (2008-2013). Va ser portaveu de CiU al Senat i vicepresident del Parlament de Catalunya, així com un dels redactors de l’Estatut de Catalunya. Actualment, té la nacionalitat andorrana.
Un dels problemes amb què topa la renovació del CSJ és respectar la paritat i tampoc hi ha gaires perfils que s’ajustin a les condicions que es necessiten per ocupar el càrrec. Els dos coprínceps no tenen intenció de fer canvis. Joan-Enric Vives mantindrà Olga Adellach a l’òrgan i Emmanuel Macron renova confiança en el psiquiatre Joan Cabeza. El cap de Govern encara no té decidit el nom que proposarà i el tema de la paritat és important. El retorn de Maica Torres estaria mal vist, ja que va plegar al juliol perquè va exhaurir el seu mandat. Havia substituït Jaume Sansa, que va morir el maig del 2017.
Rossell coneix amb profunditat els mals de la justícia i per aquest motiu va decidir al capdavant del ministeri impulsar una llei que va introduir diversos canvis. El pla de xoc de la Justícia, que ha de servir per eixugar l’important retard que arrossega i assolir un funcionament òptim, preveia la creació de 25 noves places.
En concret, Rossell, quan liderava la cartera ministerial, va detallar que es contractarien cinc secretaris judicials i tretze oficials a la Batllia i un fiscal adjunt, un secretari judicial i cinc administratius a la Fiscalia.
UN ESTIU AMB RENOVACIONS I NOUS NOMENAMENTS DE REFORÇ
Clàudia Àrias Alis va ser designada pel Consell Superior de Justícia el passat 12 de juliol per al càrrec de vicepresidenta del Consell Superior de la Justícia, atès que la vicepresidenta anterior, Maica Torres, va cessar del seu càrrec l'11 de juliol. De la mateixa manera, va ser designat Joan Cabeza Gimenez per al càrrec de membre secretari del Consell Superior de la Justícia. I es va decidir renovar Stéphanie Garcia Garcia per al càrrec de batlle. D'altra banda, el Consell Superior de Justícia va procedir al nomenament de Roser Mazón Velasco com a fiscal adjunta de primer grau el passat 26 de juliol amb efectes a partir del 12 de setembre. El CSJ va decidir nomenar Maria Josep Amorin com a secretària judicial adscrita a la Batllia amb un període de prova de dotze mesos, amb efectes el dia 1 de setembre. El CSJ és l’òrgan de representació, govern i administració de l’organització judicial, que vetlla per la independència. Es compon de cinc designats, un per cada copríncep, un pel síndic general, un pel cap de Govern i un pels magistrats i batlles.