l'apropament a la unió europea

Concòrdia reclama l'aturada de la negociació amb la UE

El partit aposta per una negociació sectorial “per apropar de forma progressiva i sense sobresalts el mercat andorrà i l’europeu”

L'assemblea en què Concòrdia va decidir no estar al pacte d'estat de la UE.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia va demanar ahir la suspensió provisional de la participació d’Andorra a les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). La decisió s’ha pres després que l’executiva del partit es reunís per valorar les declaracions realitzades per la Comissió Europea i el Principat de Mònaco, país que va anunciar la setmana passada que, conjuntament amb la UE, havia decidit aparcar les converses per a un acord.

Concòrdia manifesta en un comunicat que és important per a Andorra trobar el millor encaix al mercat europeu, “però ha de ser de manera gradual i conservant la seva independència legislativa”. Per a la formació, “l’alternativa, tal com també ha plantejat el parlament del Principat de Mònaco, és la negociació sectorial amb la Unió Europea, per tal d’apropar de forma progressiva i sense sobresalts el mercat andorrà i l’europeu”. D’aquesta manera, el principal partit de l’oposició no considera que dins del marc de negociació actual, que planteja la incorporació d’Andorra de manera immediata i completa (malgrat excepcions puntuals), “es pugui protegir adequadament els interessos del país”.

En aquest sentit, Concòrdia recorda en el seu comunicat els principals motius que ja va donar a conèixer i que l’han portat a expressar la seva disconformitat amb l’acord d’associació, com són la privatització d’Andorra Telecom en un termini inferior a 10 anys, fet que implicaria renunciar als importants ingressos que rep el Govern per aquesta via, o la pèrdua de control de l’autorització prèvia de la inversió estrangera directa davant de l’entrada de capital estranger en sectors ja consolidats. Altres motius de l’oposició de Concòrdia a l’acord d’associació són la impossibilitat d’excepcions a la lliure prestació de serveis pels professionals liberals de la UE dins del país i la desaparició del sistema de quotes migratòries que garanteixi una demografia sostenible, així com la negativa de la UE a crear un tribunal ad hoc per als casos de desacord entre Andorra i la Comissió Europea.

Per a Concòrdia, “l’adopció d’un acord d’associació que consolidi l’entrada genèrica d’Andorra al mercat interior europeu no s’adequa amb el manteniment de les singularitats d’Andorra, ni permet aprofitar plenament les oportunitats que el país té actualment”. A més, tampoc es garanteix una diversificació econòmica. D’altra banda, la formació viu “amb molta preocupació” com gestiona el Govern la negociació de l’acord, particularment per l’absència d’estudis d’impacte econòmic de l’acord i el fet que la informació que proporciona l’executiu a la ciutadania no inclogui “els riscos i efectes negatius esperables de l’acord”.

Malgrat la demanda de suspensió provisional de la negociació, Concòrdia afirma que creu en la importància de refermar els lligams amb la UE, “però sempre de forma gradual, des d’una perspectiva pragmàtica i mesurant prèviament els impactes que els nous acords poden suposar”. Així, “és conscient que el context del Principat de Mònaco i d’Andorra no és el mateix, però constata preocupacions comunes després d’analitzar les declaracions públiques dutes a terme els darrers dos dies al Principat”. Concòrdia posa també de manifest que la UE està disposada a continuar les negociacions amb Mònaco en un futur, si així ho consideren les parts, “sense conseqüències negatives directes” per a aquest país, cosa que segons dona a entendre podria fer també Andorra en un futur.

UL ES MANTÉ AL PACTE SENSE GARANTIR EL SUPORT A L'ACORD

Unió Laurediana-terceravia formarà part de les reunions del pacte d'estat per la Unió Europea. Així ho va ratificar l’assemblea del partit la setmana passada després que l’executiva ja validés Oliver Alís com a representant de la formació en les trobades amb el Govern i els altres partits que formen part del pacte. El polític lauredià va indicar que el principal motiu de la decisió és que “UL vol actuar i actua sempre amb sentit d’Estat” i va afirmar que la decisió es va prendre per unanimitat dins de la formació i sense cap objecció. Alís també va emfatitzar que un altre dels motius que finalment han portat el partit liderat per Josep Majoral a quedar-se dins del pacte és que “ser-hi no és una garantia de donar suport a l’acord d’associació”. “Intentarem millorar tot el que es negocia si podem”, va destacar Alís, tot recordant que “ser part del pacte d'estat no pressuposa el nostre suport a l’acord, només significa que treballarem i estarem al dia de les negociacions”. “Fins que no ho tinguem tot negociat és impossible posicionar-se”, va comentar Alís. L’exconseller general va indicar que el document final del pacte d'estat treballat pels partits “s’ha adaptat a totes les nostres demandes”. Des d’aquest punt de vista “no hi havia motiu, a priori, per dir que no hi volíem participar”. “La nostra voluntat és fer aportacions de manera constructiva”, va remarcar Alís. A més, el lauredià va destacar que el fet que el Govern hagi acceptat que puguin ser observadors actius, a través d’un representant dels partits que formen part del pacte d'estat que viatjarà a Brussel·les, i el compromís de realitzar els estudis d’impacte, també han influït en el posicionament de la formació per acceptar mantenir-se dins. Es tracta de dues reiterades peticions de Josep Pintat. La confirmació d’UL deixa el pacte d'estat amb representació de DA, CC, PS, SDP i Acció. I sense la presència de Concòrdia, Liberals i Andorra Endavant.

tracking