treball

Crida per evitar una nova allau d'argentins buscant feina aquest hivern

Els greus problemes econòmics del país llatinoamericà fan témer una nova onada de joves sense un lloc de treball ni on viure

Cues a Immigració el passat hivern.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Argentina continua immersa en una greu crisi econòmica, la mateixa que l’any passat va provocar una allau mai vista de joves del país llatinoamericà que van arribar fins a Andorra amb la intenció de treballar durant la temporada d’hivern. I davant d’aquesta situació, l’associació Argentinos en Andorra ha optat per ser proactiva i ja està usant les xarxes socials per advertir els compatriotes que no facin el viatge fins al Principat sense haver indagat prou sobre el mercat laboral però especialment sobre l’habitatge. “Hi ha llocs de feina, però el problema més gran és l’habitatge i ho fem especialment per això”, va indicar Marcelo Ponce, president de l’entitat. Ponce va afegir que els greus problemes econòmics del seu país d’origen representen una força que empeny cap a la immigració per buscar oportunitats i que per això insten que es busqui informació als llocs web oficials o que es contacti prèviament amb empreses que cerquen personal.

Al missatge que estan fent passar a través de Facebook o Instagram apunten que “l’any passat van arribar a Andorra moltíssims argentins a la recerca d’una feina de temporada, i molts d’ells sense un lloc on viure i sense tenir una mínima conversa amb una empresa. Això va portar molts problemes, inclús una part van haver de marxar desil·lusionats i havent-se gastat molts diners”. Per evitar-ho, continua el missatge, “abans de pensar a anar a treballar a Andorra, investiga molt bé! Consulta als llocs oficials i no et deixis emportar per rumors o comentaris”, afegint el lloc web www.immigracio.ad. Ponce apunta, però, que la informació que es dona és millorable i aposta perquè s’inclogui un apartat específic per a treballadors de temporada que pugui incloure, per exemple, els llocs de feina que s’ofereixen i informació més clara sobre els requisits per obtenir a un permís.

El moviment per conformar plantilles de cara a l’hivern ja comença per exemple en el sector de la neu. El president d’Argentinos en Andorra apunta que el que volen traslladar als potencials immigrants és que “almenys tinguin un precontracte” abans de fer el viatge, però també apunta als empresaris perquè facilitar allotjament als treballadors temporers és cada cop més necessari si és que es volen completar plantilles per a la temporada turística.

Les xarxes socials ja comencen a bullir amb missatges de persones que es preparen per a fer el viatge per fer temporada. A la d’Argentinos en Andorra de Facebook una majoria indiquen que ja tenen feina i cerquen pis –sempre per a compartir– a partir de l’octubre o el novembre, algun també assegura que ja té l’allotjament garantit, però que té previst viatjar a buscar feina de manera presencial, d’altres demanen sobre tràmits burocràtics com els antecedents penals o si cal un contracte per llogar un pis. I entre missatge i missatge, els dels gestors de la pàgina aconsellant els novells que s’informin bé abans de viatjar i a través de pàgines oficials.

TEMPORERS D'ESTIU A LA QUOTA GENERAL

El Govern va anunciar divendres, després de la reunió del Consell Econòmic i Social, una nova flexibilització de les quotes per afavorir la contractació de mà d’obra en la restauració i l’hoteleria. Els canvis són dos: els temporers d’estiu podran accedir “directament” a la quota general i les noves autoritzacions de residència i treball ja no hauran d’acreditar quatre anys d’experiència prèvia, sinó únicament dos. Empresaris del sector han denunciat aquest estiu falta de mà d’obra per les condicions per mantenir temporers d’hivern.

tracking