Diari TV

Concòrdia aposta per un pla a llarg termini per contenir la despesa salarial del Govern

Escalé considera que cal una planificació a 10 o 20 anys i que hi pot haver places que no s’hagin de cobrir quan hi ha una jubilació

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, durant l'entrevista al programa 'Parlem-ne'.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia considera que en els propers anys s’hauria de retallar la despesa salarial de l’Administració, “que és massa elevada amb relació a la despesa total”. Així ho va manifestar ahir el president del grup parlamentari de la formació, Cerni Escalé, després que s’hagi conegut la relació de sous que el ministeri d’Afers Socials i Funció Pública està pagant en l’actualitat, precisament en resposta a una demanda del seu grup. “Cal mirar de reavaluar els llocs de treball públics i fer un pla per contenir la despesa de l’Administració”, va manifestar Escalé durant una entrevista al programa Parlem-ne de Diari TV.

I és que, segons va afirmar, la massa salarial és massa alta, si bé va indicar que els canvis s’han de fer “a poc a poc”. En aquesta línia, Escalé es va mostrar partidari, per exemple, “d’amortitzar places” quan es produeixin baixes per jubilació, de manera que algunes “puguin quedar vacants” si es veu que no són necessàries. L’objectiu ha de ser, segons va assenyalar, “racionalitzar” la despesa corrent i reduir el deute públic, de manera que des del Govern es puguin destinar més diners a inversió pública, ja que, segons va voler ressaltar, “el nostre és un dels governs d’Europa que menys inverteix”.

Escalé va reconèixer, però, que “no hi ha solucions màgiques” en aquesta matèria, però cal posar en marxa una planificació “a llarg termini”, és a dir, “per als propers 15 o 20 anys”. Per aquesta raó, va opinar, també cal que hi hagi indicadors en tots els serveis que ofereix actualment l’Administració per veure com estan funcionant. “Necessitem indicadors de tot el que es fa”, va emfasitzar, esmentant, per exemple, la gratuïtat que s’està aplicant al transport públic.

En el document referent als salaris dels treballadors de l’Administració, que Concòrdia ha fet públic a la seva pàgina web, s’especifica que el salari més alt és el d’un funcionari del cos de policia, que arriba als 8.800 euros. Amb relació a aquest punt, Escalé va admetre que és difícil posicionar-se, ja que pot dependre de molts factors, com ara els complements que es perceben per diferents conceptes. Tot i això, el líder de Concòrdia va afirmar que “no veig com pot tenir lloc un sou com aquest dins de l’Administració pública”.

Durant el programa, Escalé va donar a conèixer el parer del partit sobre el projecte de llei de la llengua oficial, ressaltant que “és una qüestió molt important per a nosaltres”. Així, segons va expressar, “estem cometent una gran injustícia” quan s’obliga, per exemple, a parlar català a un obrer de la construcció i no als residents passius. “Hem de ser equitatius i no convertir Andorra en un país de rics”, va afegir. Per aquest motiu, va defensar que totes les persones que renovin la residència, sigui del tipus que sigui, hagin de tenir un nivell mínim de català, que hauria de ser en tot cas més alt que el que defensa el Govern, “que és massa baix”. A més, Escale va advocar per l’aplicació de la llei vigent si es produeixen incompliments, per exemple, pel que fa als rètols o cartells. “S’han de sancionar les infraccions, cosa que no s’ha fet fins ara”, va etzibar.

"TREBALLEM A TOTES LES PARRÒQUIES PER A LES ELECCIONS COMUNALS"

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, va manifestar ahir, amb relació a les elccions comunals, que “treballem a totes les parròquies, tot i que va admetre que “en algunes el projecte està més desenvolupat per fer candidatures”. Escalé va explicar que “no hi ha res negatiu en els pactes si deixem clar el programa per als propers quatre anys” i, en aquest sentit, es va mostrar a pactar amb partits amb afinitat ideològica, amb l’excepció de Demòcrates “pel model diferent al nostre que està desenvolupant”. “Primer ha de ser el programa, després les persones i posteriorment les marques polítiques”, va afirmar Escalé. Pel que fa a possibles aliances per als propers comicis, va admetre que hi ha “una relació excel·lent” amb Rosa Gili, de la qual va destacar l’esforç per modificar el POUP i evitar noves torres, però va deixar clar que caldrà veure el programa que proposa cadascú. També hi ha “bastant coincidència” amb el moviment Participa de la Massana. A més, Escalé també va destacar l’“excel·lent” feina feta per Desperta Laurèdia a Sant Julià de Lòria.

tracking