El fiscal acusa BPA de posar “en risc efectiu” el sistema financer
Alberca començarà avui a informar de les penes que demana als 24 processats
“L’entitat [Banca Privada d’Andorra (BPA)] ha posat en risc efectiu el sistema financer [andorrà].” Així va tancar ahir el fiscal general, Alfons Alberca, el cinquè dia d’informe del ministeri públic relatiu a la causa primera del banc intervingut, coneguda com a cas Gao Ping, arran de la nota de la FinCEN nord-americana el març del 2015. Va ser una altra jornada maratoniana –de dos quarts de deu del matí a les quatre de la tarda només amb dues pauses de mitja hora– en què el fiscal va acabar de desgranar per què considera culpables els directius i gestors de l’entitat que seuen a la banqueta dels acusats. Alberca va anunciar que a partir d’avui començarà a informar sobre els processats i revelarà la pena de presó, inhabilitació i multa que demana per a cadascun dels 24 acusats.
La sessió d’ahir del judici va ser força monòtona, amb l’acusació pública posant en relleu la que considera mala praxi dels gestors del banc a l’hora de permetre les operacions d’intercanvi de diners, també conegudes com compensacions, i les transferències a la Xina de l’empresari valencià Rafael Pallardó, testaferro de Gao Ping.
Alberca va deixar anar algunes perles, com ara que “hi ha una falla total del sistema estructural entre el que s’ha de fer i el que es fa. Hi ha una sensació d’impunitat”, o que “la diligència reforçada i el control que s’havia de fer de més tampoc es fa”. Recordant algunes de les actes del comitè de prevenció de blanqueig de l’entitat, el fiscal general va afirmar que “el que ens han explicat és mentida, és fals”, i tornant de nou a la diligència reforçada per evitar el blanqueig de diners va indicar que “ni hi havia diligència reforçada, ni la gent feia el que havia de fer, ni es complien les ordres”. Alberca va insistir en el fet que “en comptes d’una intel·ligència reforçada és totalment laxa. No només és que no hi hagi control, sinó que saben que no poden tenir control”. El representant del ministeri públic va dir que hi havia “una mancança total en la diligència. Tot el que se’ns ha dit era mentida i s’ha pogut comprovar documentalment”, i va sentenciar que “la gent [els directius i gestors de BPA] anava pel negoci i li era igual el control”.
Alberca va començar el seu informe dilluns de la setmana passada. Cal recordar que el primer dia ja va anunciar que la Fiscalia deixava de considerar un grup criminal organitzat els directius i gestors de Banca Privada d’Andorra processats en el marc de la causa primera del cas BPA. El fiscal general va anunciar que mantenia per a tots els processats l’acusació per delicte agreujat de blanqueig de capital, així com l’agreujant d’habitualitat. Aquest últim es deixarà de considerar en tres processats, als quals es rebaixarà la pena. Les peticions del ministeri públic es començaran a conèixer avui i variaran en poc de les de l’informe previ del 2016. Les penes que es demanaven abans del judici oscil·laven entre els cinc i vuit anys de presó.