llei del català

Aprendre per lliure, sortida per a la llista d'espera del català

Els alumnes de cursos presencials sumen 600 persones i 700 s’han quedat en llista d’espera

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ahir a la sala de compareixences del Consell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un total de 600 persones s’inscriuen habitualment als cursos presencials de català i habitualment sempre hi ha alguns interessats que es queden en llista d’espera. Aquesta vegada, però, unes 700 persones no han pogut formalitzar les inscripcions perquè ja no hi ha més places.

Ho va explicar ahir el director del departament de Política Lingüística, Joan Sans, que va acompanyar la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, durant la compareixença davant de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, per explicar el contingut del projecte de llei de la llengua oficial. “Enguany ha crescut moltíssim la llista d’espera”, va explicar Sans, responent a una pregunta de la consellera de Concòrdia Núria Segués.

De fet, va ser la mateixa ministra la que es va referir, durant la presentació del text en roda de premsa, dimecres passat, a l’“efecte crida” que estava suposant la nova llei per realitzar cursos de català, fins i tot entre moltes persones que no es veuran afectades, de moment, per l’obligació de disposar d’un nivell mínim de català. Davant de l’elevada demanda, segons va indicar Sans, el que s’està fent és “reconduir” les persones que no tenen plaça a altres fórmules de formació o bé als centres de català per fer autoaprenentatge.

Així, entre els recursos que existeixen hi ha cinc centres de català en què de manera gratuïta es poden fer cursos per obtenir els diplomes dels nivells A1 i A2 i cursos virtuals fins al B1 i B2. D’altra banda, també per aprendre català, a més de les 600 places presencials, hi ha habitualment altres 300 places virtuals, segons va dir Sans davant de la comissió legislativa. Per fer front a l’elevada demanda de formació que ja està originant la nova llei, el ministeri de Cultura contractarà quatre professors nous l’any vinent, tal com es preveurà als pressupostos. “Creiem que amb quatre professors més podrem donar resposta a les obligacions que preveurà la nova llei”, va explicar la ministra, que va puntualitzar que “ara mateix s’ha començat a trucar a aquestes 700 persones en llista d’espera i segurament s’haurà rebaixat ja el nombre perquè a algunes se les ha convidat a apuntar-se als cursos virtuals i a altres se’ls ha explicat que al gener es tornaran a convocar els cursos”. D’aquesta manera, per a Bonell, amb els 16 professors que hi ha actualment “podem arribar a donar resposta a tota la demanda que hi ha amb els cursos que comencen al setembre i els que s’iniciaran al gener”. Segons els càlculs del ministeri, unes 3.000 persones es veuran afectades per la llei l’any vinent, però “creiem que la meitat d’aquesta quantitat no hauran de fer el curs de 30 hores perquè tenen la titulació o ja parlen català i només hauran d’acreditar el nivell de coneixement de la llengua”, segons va afirmar Bonell.

La ministra va explicar que la parròquia de Sant Julià de Lòria tindrà en el futur un centre de català gairebé amb tota seguretat. Almenys aquesta és la voluntat del comú, que s’ha adreçat al ministeri de Cultura expressant aquesta voluntat. “El comú lauredià ha ofert un local i crec que arribarem a un acord”, va manifestar Bonell, que va valorar de manera molt positiva que el comú lauredià vulgui impulsar un centre de català a la parròquia. En aquest sentit, la ministra va voler recordar que el projecte de llei atribueix als comuns un paper important en el seu desplegament, ja que hi haurà una feina conjunta “per aconseguir que a tot arreu es faci servir el català”. Bonell també va justificar que s’hagi optat només per un nivell obligatori una mica inferior a l’A1 i es va mostrar convençuda que moltes persones que segueixin el curs “acabaran fent la formació per arribar a tenir l’A1”.

CLAUS

1. Exigència una mica menor al nivell A1

La ministra va justificar que s’hagi optat per un nivell de català inferior a l’A1 i va augurar que “moltes persones acabaran fent la formació per tenir l’A1”.

2. Sant Julià de Lòria vol un centre de català

El comú de Sant Julià ha ofert al Govern un local perquè pugui obrir a la parròquia un centre de català i la ministra afirma que “arribarem a un acord”.

3. Només unes 1.500 hauran de fer el curs de 30 hores

Unes 3.000 persones renovaran l’any vinent l’autorització de residència i treball, però es calcula que només la meitat hauran de fer el curs de 30 hores.

La ministra de Cultura, Mònica Bonell, acompanyada de Joan Sans.

tracking