la tragèdia va deixar cinc víctimes mortals

El TC deixa en evidència la justícia pel 'cas Dos Valires'

El tribunal estima el recurs d’empara de l’asseguradora i afirma que el transcurs de 14 anys “ultrapassa de manera extraordinària el termini raonable” per a la resolució

Les obres del pont dels Dos Valires, aturades després de l'accident mortal, el 2009.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

“El transcurs de quasi 14 anys per a l’enjudiciament de l’afer penal d’aquestes actuacions ultrapassa de manera extraordinària el termini raonable que un tribunal hauria d’emprar per resoldre un procediment penal de les mateixes característiques com és aquest.” Així de contundent és l’argument del Tribunal Constitucional amb relació al retard en la resolució del judici de l’accident al túnel dels Dos Valires, en el qual van morir cinc persones i que fa gairebé catorze anys que està pendent de tancar-se. El TC es pronuncia després que l’advocat de l’asseguradora de l’empresa on treballaven les víctimes presentés un recurs d’empara per vulneració del dret a un judici de durada raonable a final de maig. La sentència del Constitucional, amb data 7 de setembre, afirma que “ni una eventual complexitat deguda al nombre d’intervinents en el procés penal, ni la dificultat del fons de l’afer poden justificar que el Tribunal de Corts no hagi resolt encara aquest assumpte durant el transcurs d’aquest període de temps”. Per tot plegat, exigeix al Tribunal de Corts que “adopti les mesures que estan en l’àmbit de les seves competències per fer cessar la vulneració d’aquest dret fonamental”, i declara que la part recurrent “té dret a ser indemnitzada en la quantia que determini la jurisdicció ordinària”.

Les famílies de les víctimes de l’accident, que va tenir lloc el 2009, van ser indemnitzades ràpidament després de la tragèdia a través de l’asseguradora de l’empresa, d’origen portuguès, tal com obliga la llei lusitana. L’asseguradora va intentar ser part en la causa penal que es va obrir per investigar els fets i depurar responsabilitats per l’esfondrament de l’estructura que aguantava el pont i que va provocar les morts. No va ser, però, acceptada com a part en considerar que no són perjudicats directes de l’accident.

Davant d’això, l’asseguradora va decidir iniciar una causa civil per reclamar als responsables del sinistre la quantitat econòmica que es va donar a les famílies de les víctimes amb el benentès que ni els treballadors ni l’empresa van ser responsables de l’accident i per tant no s’han de fer càrrec de les indemnitzacions. L’asseguradora, però, no ha pogut ser rescabalada perquè els tribunals andorrans encara no han jutjat el cas i, per tant, no s’ha determinat qui és el responsable de l’accident. És per això que el defensor de l’asseguradora va interposar el recurs d’empara davant del Constitucional.

El TC li ha donat la raó malgrat el posicionament contrari del Ministeri Fiscal, que argumentava que l’empresa no estava legitimada per interposar el recurs d’empara en no ser part en la causa penal. A més, afegia que la societat recurrent “no pot pretendre estar perjudicada per les dilacions indegudes en la causa penal, en la mesura en què no ha denunciat aquesta vulneració en aquella causa, perquè no és part, ni ho ha fet tampoc en l’expedient civil en el qual sí que és part”. El TC, però, considera que la part recurrent sí que està legitimada per interposar un recurs d’empara per la vulneració del dret a un judici de durada raonable, ja que el procés civil en el qual és part l’asseguradora està aturat en espera de la resolució de la causa penal.

FETS

1. Gairebé 14 anys de l’accident mortal

El novembre del 2009 van morir cinc persones en l’esfondrament de l’estructura que aguantava el pont dels Dos Valires, aleshores en construcció.

2. Corts encara no ha dictat sentència

El judici per depurar responsabilitats està parat al Tribunal de Corts i malgrat que ja fa gairebé 14 anys dels fets encara no hi ha resolució.

3. L’asseguradora interposa un recurs d’empara

L’asseguradora de l’empresa de les víctimes va interposar al maig un recurs d’empara al TC per vulneració del dret a un judici de durada raonable.

4. El TC els dona la raó i estira les orelles a Corts

El TC dona la raó a l’asseguradora i exigeix al Tribunal de Corts més celeritat per resoldre el cas i que cessi la vulneració del dret fonamental.

tracking