treballadors desplaçats

El peruà que va destapar els abusos laborals ja té el permís i una feina

Un obrer a dalt de la teulada en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va ser el primer a dir prou als abusos que pateixen els treballadors peruans contractats per Casyre i en nòmina a EMT. Després de quasi dos mesos de lluita i incerteses, sense diners i a càrrec d’Afers Socials i l’ajuda de companys, ahir va començar a treballar com a lampista en una empresa del sector. El seu clam contra les injustícies ha tingut un premi final, tot i que no ha estat fàcil i ha passat per moments en què va estar a punt de rendir-se.

Allà al Perú té la seva família, la dona i tres fills, un dels quals malalt, que han sobreviscut com han pogut, ja que vivien dels diners que arribaven d’Andorra.

Després de solucionar la dificultat d’aconseguir tota la documentació reclamada pel Servei d’Immigració, dimarts va rebre el permís de residència i treballa per un període d’un any, el que li permet encarar una nova visió del seu futur, perquè ahir es va incorporar a la nova empresa. No va dissimular la seva alegria: millors condicions econòmiques i els mateixos drets que la resta d’assalariats.

A. A. va ser el primer treballador desplaçat que va tenir el valor de denunciar l’empresa a Inspecció de Treball.

L’empresa constructora va acomiadar d’un dia a l’altre a través d’un correu electrònic un dels seus treballadors peruans, Ángel J. A., després que aquest es negués a fer el pagament de les despeses de l’hostal i l’alimentació, que segons en el contracte signat a Lima anava a càrrec de l’empresari. Però aquest reclamava cada mes al seu personal 600 euros que després va elevar a 900.

A través d’un correu electrònic, l’empresa li va comunicar el 9 de juliol l’acomiadament i que tenia per a l’endemà un nou bitllet amb destinació a Lima. L’home, però, va renunciar per defensar els seus drets a Andorra. Durant aquest temps ha estat allotjat en una pensió d’Escaldes, sense feina. Ara espera la resolució de Treball.

tracking