presentació de l'informe anual

Vila traspassa als comuns la responsabilitat de l'habitatge

Creu que les administracions locals han d’adquirir més responsabilitat a l’hora de facilitar l’accés a la vivenda

Marc Vila durant l'exposició de l'informe anual.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Cal que els comuns prenguin consciència de la seva responsabilitat en la qüestió de la manca d’habitatge assequible, i m’adreço especialment als comuns perquè són els que menys s’hi han posat i són els que poden marcar la diferència més important en l’actualitat”. Així de contundents van ser les paraules del Raonador del Ciutadà, Marc Vila, en denunciar la manca de voluntat dels comuns per cercar solucions a la problemàtica de l’habitatge: “No és que la responsabilitat sigui exclusivament d’ells, però cal que acceptin les seves competències en la matèria, ja que a més són els que reben quantitats ingents del món del totxo”. Per Vila, la solució a la precarietat de l’habitatge passa perquè les institucions facin una forta inversió en adquirir habitatge públic, arribant a una proporció similar als veïns europeus, on l’habitage públic se situa entre un 10% i un 12%, mentre que aquí “ens mantenim en un 0,001%”, va afirmar. En aquest sentit, Vila va remarcar que en aquests moments “hi ha un superàvit tant als governs com als comuns i, per tant, poden dedicar part del pressupost a fer aquesta inversió”.

La descongelació dels lloguers va ser un altre dels punts denunciat pel Raonador durant la presentació de l’informe de la institució corresponent al 2022 davant la Comissió de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Vila va alertar que actualment “hi ha més motius que el 2019 per mantenir la congelació dels lloguers”. Segons Vila, “ens trobem en el moment més agut de la crisi de l’habitatge, un moment que és molt pitjor a la situació en què ens trobàvem el 2019, ja que en aquell moment hi havia un 20% més de pisos disponibles al mercat”. El Raonador va detallar l’evolució que havien tingut les demandes fetes sobre l’habitatge, i va exposar que en el principi del seu mandat suposaven un 15%, el 2022 ja sumaven una mica més d’un terç, i a l’inici del 2023, ja se situaven per sobre de la meitat. En resposta a les qüestions plantejades pel Raonador, el conseller de DA Jordi Jordana va recordar que s’havia fet un crèdit per adquirir parc d’habitatge assequible, i va advertir que calia trobar l’equilibri adequat entre les necessitats dels llogaters i propietaris. Al seu torn, el conseller de Concòrdia Jordi Casadevall va lamentar que no s’haguessin contemplat mesures en el pla d’urbanisme del 2001i que ara es trigaria un mínim de dos anys en aconseguir l’habitatge públic necessari.

REFORMA A LA LLEI DEL RAONADOR

Seguint les recomanacions de la Comissió de Venècia i els Principis de París, Vila va exposar la necessitat de fer una reforma en la Llei del Raonador, i es va focalitzar en la importància que l’elecció del càrrec es fes a través d’un procés “obert” i “transparent”, on tothom tingués capacitat de presentar candidatura. També va insistir en el fet que l’elecció tingués en compte els mèrits dels candidats. A més a més, la llei hauria de garantir més competències i la suficient dotació de recursos per aquesta figura.

EL GOVERN VOL LICITAR AQUEST ANY LES OBRES DELS EDIFICIS DEL PARC PÚBLIC D'HABITATGES

El Govern vol que els sis edificis que es rehabilitaran, que suposen uns 300 pisos a preu assequible, siguin una realitat com més aviat millor. Ahir mateix va tenir lloc l’adjudicació dels treballs de redacció del projecte i direcció d’obra de les reformes que s’han de portar a terme. Així, la previsió és que les obres es puguin licitar aquest mateix any, l’import total de les quals ascendeix a 1,4 milions d’euros. El procés pactat amb el Col·legi d’Arquitectes facilita que es puguin reduir els terminis habituals que duren les rehabilitacions. La posada en marxa d’un parc públic d’habitatges és una de les línies en què treballa l’executiu per fer front a la problemàtica de l’habitatge, segons va ressaltar de nou ahir el ministre portaveu, Guillem Casal. “L’habitatge és un dels puntals de l’acció del Govern”, va afirmar. “Presentarem una mesura ponderada”, va dir Casal, pel que fa a la descongelació dels lloguers.

tracking