RAMADERIA
Govern fixa un 35% de producció de carn
Govern segueix traslladant el suport al sector primari i assegura buscar noves propostes d’estimulació i diversificació per preservar la ramaderia. Algunes de les mesures que persegueix és augmentar la producció de carn de boví fins a un 20% més, alhora que es mecanitzen i es modernitzen les explotacions ramaderes. Així ho va confirmar ahir el ministre d’Agricultura, Medi Ambient i Ramaderia, Guillem Casal, amb relació als resultats de la primera fase de l’estudi del sector boví de la temporada d’estiu i tardor de l’any anterior, que ha estat presentat per la Chambre d’Agriculture de l’Arieja.
De manera més concreta, el 15% del consum total de carn bovina està produït al Principat i s’espera arribar fins a un 35% amb un termini que seria factible en cinc anys, segons va confirmar ahir el president de la Chambre, Philippe Lacube. “Sabem que és una xifra alta, però és fàcilment assequible en quatre o cinc anys.”
El ministeri es planteja assolir-ho modernitzant i mecanitzant els processos de treball, atès que Casal va destacar que el sector “s’està envellint i cal fer entrar nous joves agricultors formats”. Per impulsar-ho, les explotacions ramaderes disposaran d’instal·lacions més funcionals que disminueixin la càrrega de treball i una maquinària més fàcil d’amortitzar. Agricultura està estudiant la possibilitat de crear una bossa de joves agricultors per prestar servei de substitució puntual als ramaders en cas de malaltia, accident o d’altres tipus d’absències.
Casal va destacar que la ramaderia té “bona continuïtat” i va assegurar que el ministeri vetlla per la qualitat de carn bovina, així com l’equina i l’ovina. Segons ell, es tracta d’una activitat econòmica “atractiva pel model turístic amb més de vuit milions de visitants l’any” i pot ser pròspera pel gran nombre d’establiments de restauració comercial que existeixen al país. També va posar en relleu la importància del suport que dona l’Administració al sector primari i que es fonamenta en els quatre pilars de la tradició, l’afluència turística, la producció de carn de qualitat i el retorn mediambiental. Amb relació a aquest darrer aspecte, l’estudi ha tingut en compte l’impacte del canvi climàtic que pot alterar el curs d’algunes espècies, algunes pràctiques agràries i les rutines pastorals i els períodes de transhumància.
Casal va afirmar que el ministeri està treballant en una segona fase conjuntament amb la Chambre d’Agriculture, atès que “és una entitat que té un coneixement molt ampli del sector boví i que ens pot ajudar a acabar d’acompanyar de forma estratègica el sector”. Ho faran en conjunció amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) per mantenir viu el diàleg i aportar una segona etapa amb accions més concretes i un programa d’actuacions a curt, mitjà i també a llarg termini.