celebració del patró dels lletrats
Els advocats denuncien 4 casos d'intrusisme
La degana del col·legi apel·la a les administracions perquè els ajudin a combatre’l
El Col·legi d’Advocats s’ha enfrontat a quatre casos d’intrusisme jurídic en menys d’un any. Així ho va afirmar ahir la degana, Sònia Baixench, durant la celebració del patró dels advocats, que va tenir lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Dos d’aquests casos han acabat en denúncies que estan sent gestionades des de Govern. Del tercer dels casos se n’està ocupant de manera interna el Col·legi d’Advocats, i pel que fa al darrer incident, els col·legiats van aconseguir que els implicats aturessin l’activitat fraudulenta abans d’acabar en una denúncia formal. Amb tot plegat, la degana del Col·legi d’Advocats va fer una crida a les administracions públiques perquè els ajudin “a combatre aquest problema”.
L’intrusisme laboral en l’advocacia es dona quan algú que no té la titulació de lletrat exerceix com a tal, actuant de forma fraudulenta. La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va assegurar que a hores d’ara no li consta que l’executiu estigui gestionant cap denúncia per intrusisme laboral en aquest àmbit, però es va excusar dient que el seu ministeri és ampli i que possiblement encara no li hagi arribat la informació. En tot cas, va reivindicar la total predisposició del ministeri de Jusíticia i Interior en la participació activa dels controls per tal de frenar l’intrusisme laboral i va anunciar que “la Llei de l’advocacia ja té mecanismes per lluitar contra això”.
UN FISCAL D’INSTRUCCIÓ
Un dels punts en què van coincidir la degana del Col·legi d’Advocats i la ministra de Jusíticia i Interior va ser en la creació d’un fiscal d’instrucció que ajudaria a descol·lapsar el sistema judicial. Aquest pas es duria a terme a través de la reforma del Codi del procediment penal i la Fiscalia adoptaria la funció d’instrucció de les causes. “Molt personal que està a les batllies d’instrucció passaria a la Fiscalia, perquè el batlle d’instrucció es transformaria en jutge de llibertat que decideix els actes d’instrucció més greus”, va especificar la ministra.
Per tal de descol·lapsar el sistema judicial, recentment es va aprovar l’ampliació dels judicis ràpids en delictes més greus. Fins ara només s’aplicava en els delictes de menor grau. El Col·legi d’Advocats ha alertat contínuament dels perills de nou sistema, entre altres aspectes perquè quan es dicta sentència ja no hi ha possibilitat de recórrer i ahir la degana del col·legi va expressar que això és com “anar posant petits pegats, quan el que s’ha de canviar és la filosofia del Codi de procediment penal”. Pel que fa a la ministra, va defensar que l’extensió dels judicis ràpids és un procediment totalment “garantista”. Va explicar que tot i no haver-hi possibilitat de recurs, “es fa de manera que el reu estigui assessorat i que tingui suficientment temps per decidir-se”. “No és la solució absoluta, però és un pas”, va concloure.
EL COL·LEGI EXIGEIX QUE ELS ADVOCATS QUE EXERCEIXEN CONTINUÏN VIVINT AL PAÍS
Els dubtes sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea han arribat a totes les esferes. La social, l’econòmica, la sanitària i també la del dret. La degana del Col·legi d’Advocats, Sònia Baixench, va exposar ahir les línies vermelles dels col·legiats en relació amb la negociació amb la Unió Europea i l’exercici de l’advocacia per part de professionals liberals. D’una banda, Baixench va defensar que sigui necessari residir al Principat per exercir d’advocat i, de l’altra, que les defenses puntuals de no-residents es duguin a terme per un màxim de trenta dies, tal com preveu la llei. La degana va aclarir que són les mateixes línia vermelles que van exposar als negociadors de Govern. La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va afegir que defensaran els mecanismes amb què compta l’actual sistema de justícia i tractaran de trobar-los unencaix un cop entri en vigor l’acord d’associació.
ELS ADVOCATS CELEBREN ELS 40 ANYS DES DE LA CREACIÓ DEL COL·LEGI
El Centre de Congressos va acollir ahir la celebració del patró dels advocats, Sant Raimon de Penyafort. El més destacat de la cerimònia va ser la imposició de la toga als nous col·legiats i l’homenatge als lletrats que van contribuir a la creació del Col·legi d’Advocats el 1982. A la imatge hi ha la degana, Sònia Baixench, i el fill del primer degà, Marc Forné.