assemblea general de nacions unides

El cap de Govern defensa l'encaix amb la UE

Espot defensa a l’ONU la necessitat d’adaptació d’Andorra a la comunitat europea per continuar avançant

Intervenció del cap de Govern a l'Assemblea General de l'ONU.ONU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Andorra té motius més que suficients per no donar l’esquena a la Unió Europea”, va afirmar el cap de Govern, Xavier Espot, en el discurs a la 78a Assemblea General de les Nacions Unides. El cap de Govern va presentar Andorra com “un estat que busca l’encaix amb la Unió Europea”, i va afegir que per avançar no es podia eludir el que va qualificar d’una certesa: “La interdependència geogràfica i demogràfica del nostre país amb Europa és total.”

Espot va reforçar les seves afirmacions apel·lant a “l’europeïtzació dels valors de la nostra societat”, i va posar com a exemple la legislació, que, segons el cap de Govern, s’inspira fortament en el dret comunitari. També va fer menció a les aspiracions professionals dels joves i a la seva necessitat de forjar-se un futur: “Cada dia s’enfronten a un mercat de treball més exigent.” Segons el cap de Govern, aquestes són raons més que suficients perquè Andorra continuï fent passes per aproximar-se a la Unió Europea. Així doncs, tambéva expressar la necessitat del país de seguir treballant per la defensa dels valors del multilateralisme, dels drets humans, de la democràcia i de l’Estat de dret, que “ens han d’ajudar a promoure la pau i la seguretat tant al continent europeu com a la resta del món”, va assegurar.

Durant el seu discurs, Espot també va recordar que enguany se celebra el trentè aniversari de l’entrada d’Andorra com a 184è estat membre de les Nacions Unides: “L’aprovació de la Constitució andorrana el 1993 ens va permetre assolir el reconeixement internacional, fer sentir la nostra veu fora de les nostres fronteres i alinear-nos amb el dret internacional.” Per recordar l’efemèride, el cap de l’executiu va repetir algunes de les paraules del discurs que Òscar Ribas Reig, cap de Govern fa trenta anys, havia pronunciat en la primera compareixença d’Andorra a l’ONU, en què va reflexionar sobre com un país de petita dimensió pot contribuir a millorar el món. Durant la compareixença, Espot també va parlar de qüestions cabdals com, per exemple, la comdemna a la guerra d’Ucraïna, el compromís amb la igualtat de gènere o la defensa d’una educació igual per a tothom.

EL CAP DE GOVERN REITERA EL COMPROMÍS FERM D'ANDORRA AMB EL CANVI CLIMÀTIC

El cap de l’executiu va dedicar bona part de la seva intervenció a recordar el “compromís ferm” d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic. Espot va subratllar que no es pot negar l’evidència sobre el fet que “les emissions de gasos d’efecte hivernacle causades pel consum sense límits dels recursos naturals han portat el nostre planeta a l’esgotament”. El cap de Govern va afegir que aquest estiu s’havia fet més evident que mai. En aquest sentit, Espot va recordar algunes de les mesures dutes a terme al país per col·laborar amb el desenvolupament sostenible, com la presentació de dos informes nacionals voluntaris de seguiment sobre l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o l’adopció del pla estratègic nacional sobre la implementació de l’Agenda 2030 o l’aplicació d’una Llei d’economia circular. Espot va explicar que “a les escoles i espais per a joves hi ha cartells que ens recorden els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, situats també a la vista dels adults, una metàfora de la nostra societat, una crida dels infants cap als adults, un recordatori que el temps passa i el futur està a les nostres mans”. Finalment, va posar com a exemple l’aplicació de la gratuïtat del transport públic “per ajudar les persones amb menysrecursosi reduir la circulació de vehicles privats”

El cap de Govern abans de la compareixença a l'ONU.

tracking