Les exportacions a l'Àsia creixen un 104% i les d'Amèrica, un 80%

Les vendes a la Xina han augmentat un 244% i als Emirats Àrabs Units, un 106%

La duana del riu Runer.Arxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra ha publicat recentment l’informe econòmic corresponent a l’exercici 2022 i en un dels seus apartats analitza el pes i l’evolució de les exportacions en l’economia andorrana. Fora del continent europeu, destaca l’increment de les exportacions al continent asiàtic, amb un ascens del 104%, fet que ha permès situar la importància d’aquest mercat en l’1,9% de les vendes exteriors totals. En aquest cas, l’evolució positiva s’explica fonamentalment per l’augment de les vendes a la Xina (244%), Hong Kong (80%) i els Emirats Àrabs Units (106%). Aquests tres països són els més importants dins el continent asiàtic per a les exportacions andorranes, ja que conjuntament sumen l’1,4% del total.

El continent americà també ha registrat un ascens de les vendes andorranes (80%). Aquest augment s’explica principalment per la contribució positiva de les vendes als Estats Units, que han crescut un 68,4% i representen el 2,1% de les vendes totals a l’exterior. Per acabar, cal esmentar el descens de les exportacions a l’Àfrica (32,4%), després de dos anys de forts creixements, i, en conseqüència, el seu pes relatiu ha baixat del 2,4% al 0,6%.

En resum, les exportacions andorranes el 2022 s’han vist molt afectades per les dades atípiques de vendes a l’exterior d’objectes d’art i antiguitats, fet que ha contribuït a augmentar extraordinàriament el pes que representen les exportacions cap a Espanya i, en general, cap al continent europeu. També destaca el fort creixement de les vendes al mercat asiàtic, especialment cap als tres països amb més intercanvis comercials. Cal tenir en compte que les exportacions s’han beneficiat de la recuperació mundial postcovid i també de la depreciació de l’euro en les que s’han dirigit a fora del continent europeu, com per exemple als Estats Units, al Regne Unit o a la Xina.

La Cambra destaca que l’any 2022 s’ha caracteritzat per un ascens important tant de les exportacions com de les importacions, que en els dos casos han assolit els valors màxims de la sèrie històrica. Aquests resultats contrasten amb els obtinguts l’any anterior, en què les variacions van ser molt més modestes (+1% les importacions i -1,8% les exportacions). Tanmateix, s’ha de tenir en compte que part d’aquest increment dels fluxos comercials –que estan expressats en euros corrents– s’explica per l’augment de preus que s’ha produït a la majoria de béns a conseqüència de la pujada dels costos de producció.

tracking