afers exteriors

La Generalitat vol facilitar el retorn dels immigrants a Catalunya

L’administració catalana oferirà tota una sèrie de recursos que facilitaran als immigrants catalans a l’exterior poder viure de nou al seu país

Andorra i Catalunya van mantenir recentment una trobada d'alt nivell.GOVERN D'ANDORRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els catalans que viuen a l’exterior i vulguin tornar a Catalunya aviat ho tindran molt més fàcil perquè disposaran de tota una sèrie de recursos que se’ls facilitaran des de l’administració catalana. El govern de la Generalitat està elaborant un pla per ajudar aquestes persones després que a finals del passat mes d’agost acordés posar en marxa aquesta iniciativa, que, entre altres objectius, busca recuperar el talent.

De moment, no es pot determinar quan entrarà en funcionament, ja que, segons va explicar la delegada de la Generalitat catalana a Andorra, Anna Vives, el que ja està aprovat és la creació de la comissió interdepartamental, coordinada des del departament d’Acció Exterior i Unió Europea, que es reunirà periòdicament per establir les directrius i les línies estratègiques del pla. “Per ara s’està fent una feina prèvia d’anàlisi per conèixer quines són les necessitats de les persones que es plantegin tornar a Catalunya”, va explicar Vives.

La finalitat és “recuperar talent de professionals que hagin hagut de marxar, per exemple, en un moment de crisi com va ser l’any 2008, en què moltes persones van sortir de Catalunya a desenvolupar la seva carrera en altres països”, segons va ressaltar la delegada de Catalunya. La intenció no és només que els catalans que tornin al seu país disposin d’una certa remuneració econòmica, sinó que el suport vagi més enllà d’aquesta, abraçant diferents àmbits, des de l’habitatge fins a l’educació, la integració laboral o els serveis de salut. De fet, segons el govern català, es tracta de fer un pas més en el catàleg de serveis que s’està actualitzant per als catalans residents a l’estranger, amb l’accés per exemple a les colònies d’estiu per als infants, la targeta sanitària o el certificat idCAT, entre altres.

L’esmentada comissió interdepartamental analitzarà les necessitats dels catalans residents a l’exterior que volen tornar a curt o mitjà termini i la normativa vigent aplicable al retorn per part dels departaments. A més, coordinarà la previsió d’accions i programes concrets per sectors estratègics. Catalunya disposa d’una llei de la comunitat catalana a l’exterior en la qual es regula els drets dels catalans que resideixen fora, i al mateix temps concreta aspectes del retorn, com també reconèixer la necessitat d’oferir eines perquè la mobilitat internacional sigui positiva i esmenta el retorn del talent.

Actualment, també hi ha un pla de retorn per a emigrants espanyols que vulguin viure de nou al territori espanyol que tenen dret, entre altres aspectes, a un subsidi de desocupació, que en aquest moment està situat en 480 euros i es pot percebre al llarg de sis mesos, un període que es pot prorrogar si es compleixen tota una sèrie de requisits. Aquest pla inclou un total de 50 mesures encaminades a donar suport al col·lectiu de persones retornades.

La població catalana resident a l’exterior era, a data 1 de gener del 2023, de 367.367 persones i, d’aquestes, 16.395 tenien la residència a Andorra. Abans, però, es calculava que hi havia aproximadament mig milió de catalans vivint a l’estranger, però en els últims anys s’ha produït un retorn important d’aquests ciutadans per diferents motius. Es calcula que durant el 2022 els catalans que vivien fora van experimentar una davallada del 2,9%, fet que suposa un 1,9% més que l’any anterior (+4,8%), segons el padró d'espanyols residents a l’estranger fet públic per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La crisi del 2008 va fer que la població catalana a l’exterior s’incrementés, en concret en més de 223.000 persones.

MOBILITAT D'ALUMNES QUE ESTUDIEN FP

Un conveni que s’està a punt de tancar entre Andorra i Catalunya és el relatiu a la formació professional. “És un acord que ja existia, però que ara es renovarà, pel qual les dues parts prenen el compromís de fomentar la mobilitat de l’alumnat perquè pugui fer estades a les empreses i també l’intercanvi de continguts i experiències”, segons la delegada de la Generalitat a Andorra, Anna Vives. També estan avançats els acords bilaterals en prevenció i extinció d’incendis i infraestructures esportives.

tracking