societat

La guia sobre llenguatge inclusiu, a punt

Les empreses podran consultar el recurs a la pàgina web de l’Institut de les Dones

La secretària general de l'Institut de les Dones, Montserrat Ronchera.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La guia sobre llenguatge inclusiu i no sexista per a les empreses està per caure. Així ho avança al Diari Montserrat Ronchera, secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones, organisme que s’ocupa de l’elaboració del manual. Segurament es farà públic al llarg d’aquesta setmana i Ronchera informa que el trobaran penjat al web de l’Institut de les Dones i que estarà a l’abast de totes les empreses.

“Hem evolucionat i hi ha determinades maneres de dir les coses que ja no toquen. És per això que hem desenvolupat aquesta guia”, apunta Ronchera. Posa com a exemple la tendència a fer “bromes pesades”, el tracte “massa familiar” d’alguns superiors i dels mateixos companys... En aquest sentit, la secretària general de l’Institut de les Dones especifica que la guia inclou orientacions molt bàsiques i pràctiques que poden aplicar tant petites com grans empreses i autònoms. “No solament es tracta de respectar les persones pel gènere, també per la identitat, o si tenen una discapacitat, etc.”, reivindica Ronchera, i afegeix que, per exemple, s’especifica com tractar-se entre companys de forma no discriminativa, com redactar correctament un correu electrònic o com enviar una carta.

Mentre que la guia de llenguatge inclusiu i no discriminatori ja està a punt, gaudir d’una enquesta nacional de gènere periòdica és un dels reptes que l’Institut de les Dones encara té per davant. L’Institut té l’obligació cada any de presentar un informe al Consell General sobre quina és la situació en termes d’igualtat del Principat, i Ronchera reclama la necessitat de comptar amb el suport d’una enquesta pública que els permeti donar veu a la població i completar l’estudi. “Igual que existeix enquesta nacional de salut, demanem enquesta nacional de gènere”. L’ideal seria distribuir-la cada dos anys.

L’Institut de les Dones fa temps que va traslladar la petició al Govern, però de moment no n’han obtingut cap resposta.

tracking