Concòrdia vol prorrogar un any els lloguers

Escalé titlla de “poc responsable” el Govern per no detallar com es farà la descongelació

Cerni Escalé, president del grup parlamentari Concòrdia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Concòrdia va anunciar ahir que està treballant en una proposta de llei per allargar la congelació dels lloguers un any més, fins al 2024. Es tracta d’una pròrroga que el grup abordarà “en qüestió de dies, més que en qüestió de setmanes”, segons va concretar el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, i que mantindrà les excepcions actuals, incloent-hi l’augment del preu del lloguer de forma proporcional a l’increment salarial de l’arrendatari i de l’índex de preus de consum (l’IPC), així com el requeriment d’un nou contracte per a aquells habitatges que es recuperin per a ús propi o per a familiars. Segons Escalé, “no n’hi ha prou” amb una declaració jurada i “cal requerir” un nou contracte als familiars que vulguin entrar a viure a la seva propietat. En aquest sentit, Concòrdia demana que es pugui fer únicament amb parents de fins a segon grau de consanguinitat.

En tot cas, Escalé va explicar que la pròrroga dels lloguers és una mesura per ajudar les persones “amb un nivell de rendes més baixes o que es troben en una situació econòmicament desprotegida”. Va afegir que és “més necessària que mai” per donar resposta a la problemàtica de l’habitatge a preu assequible, que “està empitjorant des del 2019”, així com a la problemàtica de les persones que han de marxar a residir fora d’Andorra. “Viure al Principat no pot convertir-se en un luxe”, va declarar Escalé.

A més curt termini, aquesta proposta té la voluntat d’evitar que els llogaters hagin d’esperar fins a final d’any per saber com queda la seva situació davant de la descongelació de lloguers que Govern hauria d’engegar a principi de l’any vinent, a la qual el grup parlamentari s’oposa rotundament. Escalé va aclarir que és una qüestió de responsabilitat política i social i, de fet, va titllar de “poc responsable” l’executiu per haver anunciat una descongelació sense concretar les condicions o de quina manera es durà a terme.

SEGUÉS INSISTEIX EN L'AVORTAMENT

La presidenta suplent de Concòrdia, Núria Segués, va demanar que hi hagi “certa celeritat” a Govern i a la resta de grups parlamentaris per a la modificació del Codi Penal pel que fa a la despenalització de l’avortament. No planteja fer-ho a curt termini, segons va aclarir Segués, però va assegurar que cal “concretar-ho” i que els altres partits s’hi sumin. Concòrdia va presentar una proposta legislativa per donar l’accés des dels facultatius a avortar fora d’Andorra, incloure l’acompanyament sanitari dins de la cartera de serveis de la CASS, així com alliberar de les conseqüències penals tant la dona com el metge. “Hem parlat molt i hem fet poc, cal un compromís real”, va concloure Segués.

tracking