Enitats

L'Agència de Protecció de Dades es queda sense inspectors

L’advocada Agda Castillo renuncia per discrepàncies amb la cap, Resma Punjabi

L'anterior síndica amb la cap de l'agència i les dues inspectores.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) viu temps convulsos. Si l’àrea d’inspecció de l’agència ja anava coixa des que va plegar Gemma Gaset, ara ha estat l’altra de les lletrades qui ha presentat la renúncia. Agda Castillo va lliurar la setmana passada la carta de dimissió al síndic general, Carles Ensenyat, per les discrepàncies amb la directora de l’ens, segons han indicat diverses fonts.

L’agència queda en una situació de màxima provisionalitat i sense la possibilitat de dur a terme, com a mínim a curt termini, la tasca inspectora que té encomanada. Dels cinc llocs de treball que té, de moment només estan coberts els de cap, secretària administrativa i responsable de comunicació.

L'APDA informaaquest matí que a més de la dimissió d'Agda Castillo ha renunciat al càrrec una tècnica administrativa i qualifica la situació com "esquiva i sobrevinguda". L'entitat assenyala en el comunicat enviat als mitjans que les dimissions arriben des de que la direcció que encapçala Resma Punjabi "emprengués una gestió de canvi estructural i organitzacional que va topar amb l'oposició i resistència de les persones sortints". I manifesta que entenen que els canvis generin "entrebancs a vegades difícils de superar, però també considerem que ens trobem en un moment social en què es requereix la flexibilitat i resiliència de toes els professionals".

L’actual equip de l’APDA va ser designat encara no fa tres anys. El 14 d’octubre el Consell General va nomenar Resma Punjabi com a cap de l’agència amb el suport de totes les forces exceptuant el Partit Socialdemòcrata i la consellera no adscrita Carine Montaner. Dues setmanes després la cambra parlamentària votava per unanimitat la designació d’Agda Castillo i Gemma Gaset com a inspectores.

Gaset va acumular diverses baixes laborals de llarga durada fins que va acabar presentant la renúncia definitiva. Per cobrir aquesta vacant el Consell General va fer una crida a la ciutadania perquè les persones interessades puguin optar a la plaça. La comissió legislativa d’Interior serà l’encarregada de triar el candidat que serà posteriorment presentat al ple de la cambra, un procediment que podria servir ara per designar dos inspectors en lloc de nomenar-ne un.

Les diferències de parer amb Punjabi han estat la causa de la darrera dimissió. En la carta de renúncia, segons apunten fonts que hi han tingut accés, Castillo es mostra orgullosa d’haver exercit aquestes funcions i honrada pel seu nomenament. Exposa que les diferències de criteri amb la cap de l’APDA tant pel que fa al dia a dia com al rumb futur fan que hagi decidit fer un pas enrere per no ser un obstacle, una decisió que va adoptar després d’un dolorós procés de reflexió. Abans d’optar a la plaça d’inspectora i durant quasi cinc anys, Castillo havia tingut diverses responsabilitats a l’agència.

Des de l’APDA van admetre ahir la delicada situació i van precisar que la marxa de la inspectora es farà efectiva el pròxim dia 13. També van voler remarcar que els grups parlamentaris tenen al pensament el nom de la persona que podria cobrir la primera baixa i que aquesta decisió es troba en una fase final.

Es dona la circumstància que la presidenta de l’agència no està operativa per motius personals i tornarà a Andorra el 9 d’octubre. L’absència de les inspectores deixa l’APDA en una situació d’inactivitat. Des que va jurar el càrrec Punjabi una de les inspectores, Gaset, va acumular baixes per malalties i no va acudir al lloc de treball en cap moment, fins que va dimitir.

tracking