Diari TV
Un miler d'argentins pot arribar sense contracte
L’associació d’argentins treballa perquè els temporers vinguin en situació regular
Un miler d’argentins sense contracte. Aquesta és la xifra que el president de l’Associació d’Argentins a Andorra, Marcelo Ponce, preveu que arribi de cara a la temporada d’hivern, segons va apuntar ahir al programa de Diari TV Parlem-ne. Es tracta d’una dada considerablement inferior a la que es va registrar l’any passat, quan el país va acollir milers i milers d’argentins que venien amb l’esperança de trobar un treball de temporada, però que ho feien a l’aventura. Sense entrevistes concertades ni res assegurat. Ponce va afirmar al Parlem-ne que enguany ja han arribat prop de 300 argentins en situació irregular, però que la intenció és que la resta ho faci amb un precontracte o, si més no, havent contactat amb l’empresa on preveuen treballar. Per assegurar-se que aquest propòsit arriba a oïdes de futurs treballadors de procedència argentina, l’Associació d’Argentins a Andorra està duent a terme una campanya de conscienciació.
A través de les xarxes socials, l’associació d’argentins informa sobre els requisits que es demanen per treballar a Andorra, i també difon el testimoni d’argentins que es troben actualment treballant al país. “Les institucions tenen el costum de pensar que ja s’apanyaran, però hem de donar-los la màxima informació”, va defensar Ponce, tot puntualitzant que amb aquesta campanya no estan demanant que no vinguin a treballar al Principat, sinó que ho facin de la manera correcta. En aquest sentit, el president dels argentins va lamentar que molta gent els increpi per traslladar-se al Principat perquè “ningú sap realment el que viu un emigrant”. “És tanta la necessitat i l’angoixa que viuen al seu país que només pensen en la possibilitat que la seva vida millori. Inclús ignoren els abusos que es van poder reportar anys enrere”, va dir.
Els 1.000 d’argentins que es preveu que arribin aquesta temporada ho faran sense contracte. Ara bé, només l’empresa Grandvalira contracta cada any prop de 6.000 temporers, així que la xifra d’argentins que acabaran treballant al país a l’hivern serà, amb tota seguretat, molt superior.
ELS ABUSOS
Els darrers anys s’han donat a conèixer diverses situacions d’abusos envers temporers. El president de l’associació d’argentins va explicar durant l’entrevista que la més habitual era que els empresaris proposessin als treballadors extracomunitaris fer un període de prova –sense contracte, ni permís de treball, ni seguretat social– i quan acabaven aquest període els acomiadaven. La policia i Immigració estan investigant aquestes irregularitats. Ponce també va reivindicar els abusos en l’habitatge i va explicar que hi ha casos que per anar a visitar un pis els suposats propietaris els demanaven 150 euros. Quan arribaven, després d’haver pagat aquesta quantitat, s’adonaven que el pis en qüestió no existia i que era una oferta falsa. “Integració, tolerància i intentar entre els que puguem donar informació concreta als que venen”, va concloure el màxim representant dels argentins.
LA COMUNITAT VEU AMB BONS ULLS L'OBLIGATORIETAT DEL CATALÀ
“Per a nosaltres és totalment correcte que s’hagi d’estudiar l’idioma del lloc on vius, així que no crec que per als argentins sigui un impediment haver d’aprendre català.” Aquestes són les declaracions del president de l’Associació d’Argentins a Andorra, Marcelo Ponce, respecte a l’obligatorietat de tenir unes nocions bàsiques de català per tal de renovar el permís de residència i treball. Ponce va defensar que els argentins residents al país “sempre s’han mostrat interessats per aprendre l’idioma”, però que sovint el problema ha estat que la majoria estaven lligats als treballs de temporada, els quals eren incompatibles a nivell d’horari amb els cursos de català. En aquest sentit, va demanar l’ampliació dels tallers d’idiomes i la possibilitat que es facin en línia, ja que hi ha molts temporers que viuen a les parròquies altes i, segons a quines hores, no tenen transport amb el qual desplaçar-se a la capital. “Des de l’associació hem anat persona per persona i hem convençut molts argentins perquè facin aquests cursos de català”, va afegir Ponce.