Ensenyament

L'AQUA demana una reducció del període de revisió dels plans d'estudi

El termini és de deu anys i proposa fer un seguiment amb inspeccions periòdiques

Galobardes, director de l'Agència de Qualitat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA) demana que es redueixi el termini de revisió dels plans d’estudi des de l’any de la seva aprovació fins a la comprovació dels resultats, que avui dia és de deu anys. Així, vol que es faci una reducció i que es duguin a terme revisions periòdiques per fer un seguiment de la qualitat. “Quan aprovem un pla d’estudi, el que tenim és paper i cal mirar que la qualitat és la mínima requerida”, va explicar el director de l’agència, Isaac Galobardes. Espanya o Portugal són alguns dels països que, segons va exemplificar, tenen un termini de sis anys i demana que Andorra adopti una pràctica similar. “És habitual a Europa”, va etzibar. Per aconseguir-ho, el director de l’AQUA va assegurar que cal diàleg i unanimitat amb el ministeri d’Educació, les institucions d’Ensenyament Superior del país i la mateixa agència.

Pel que fa al balanç de l’exercici del 2022, l’AQUA va avaluar 22 plans d’estudi diferents, dels quals quinze van ser per a l’aprovació. Concretament, deu van ser favorables el mateix any, mentre que quatre ho han sigut el 2023 i un va quedar retirat. D’altra banda, l’agència també va dur a terme cinc avaluacions per modificació, de les quals tres es van concloure l’any anterior i dues ho han fet aquest any. Pel que fa a la renovació, únicament dos plans d’estudi es van executar i van quedar pendents per a aquest any, que ja són favorables. L’AQUA també va participar en les taules de treball per a la creació de quatre bàtxelors, incloent Educació Social, Ciència Política, Fisioteràpia i Podologia, i dos màsters, en Disseny d’Espais Urbans Sostenibles i Analítica de Dades.

Seguint aquesta línia, l’agència preveu doblar la seva activitat el 2024 i ampliar el personal, ja que ha dut a terme 65 avaluacions des del 2016, any que es va crear l’agència, i preveu assolir-ne 126 a final de l’any vinent. De fet, el primer any va executar un total de cinc avaluacions, mentre que el 2023 n’ha registrat 25. Durant la presentació dels resultats de l’any passat, Galobardes va manifestar el “creixement exponencial” dels darrers anys, motiu pel qual “demanem un increment pressupostari”. Concretament, el 2022 va tenir adjudicats entre 300.000 i 350.000 euros i ara en demana 100.000 més per arribar als 450.000.

tracking