ÒRGAN AMB PROBLEMES

La cap de l'Agència de Protecció de Dades carrega contra el personal

La cap de l’agència afirma en una nota que el canvi estructural “va topar amb l’oposició i resistència de les persones sortints”

L'acte de jurament d'una de les inspectores que es van incorporar a l'APDA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) va donar ahir a conèixer la seva opinió amb relació a la situació que viu, que l’ha portat a quedar-se sense cap inspectora de les dues que hi treballaven. Així, en una breu nota en què es confirma la “dimissió en bloc de dues treballadores”, la d’una tècnica jurista i també la d’una tècnica administrativa, es carrega contra les persones que havien estat membres de l’equip com a culpables de la situació per l’oposició a les directrius de la màxima responsable de l’entitat.

A la nota s’assenyala que “aquesta situació, esquiva i sobrevinguda, s’ha produït després que fa aproximadament un parell d’anys la nova direcció de l’APDA, encapçalada per Resma Punjabi, emprengués una gestió de canvi estructural i organitzacional que va topar amb l’oposició i resistència de les persones sortints”. En aquest sentit, s’afegeix que “des de l’APDA entenem que qualsevol canvi pot generar entrebancs a vegades difícils de superar, però també considerem que ens trobem en un moment social en què es requereix flexibilitat i resiliència de tots els professionals implicats en el bon funcionament de l’agència i la seva vocació de servei públic”. Finalment, l’APDA indica en el comunicat que en aquests moments s’està treballant per cobrir les places vacants a través de la publicació de dos edictes al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) d’avui mateix. I és que, de fet, dels cinc llocs de treball amb què compta l’APDA, només estan coberts dos, de moment, el de cap i el de responsable de comunicació.

La prioritat de la comissió legislativa de Justícia i Interior, que és l’encarregada de triar els candidats per als dos llocs vacants a l’àrea d’Inspecció, és enllestir aquest procés en el termini més curt de temps possible perquè després sigui el ple del Consell General el que aprovi els nomenaments l’octubre vinent. De fet, ja hi ha dues tècniques amb la titulació exigida. Aquest tràmit ja està relativament avançat pel que fa a la substitució de la primera inspectora, Gemma Gaset, que va acumular diverses baixes laborals i que finalment va presentar la renúncia definitiva, i segurament serà ara aprofitat per suplir també la inspectora que va dimitir la setmana passada, Agda Castillo.

Els representants dels grups parlamentaris van expressar la seva preocupació per la situació a l’entitat i van coincidir que cal una reflexió a mitjà termini per si cal modificar la llei per evitar que un organisme com aquest pugui quedar en bona part inoperatiu, com està passant. La vicepresidenta de la comissió legislativa, Sílvia Riva, va manifestar que “ens tranquil·litza saber que hi ha més candidats que vacants”, raó per la qual considera que “té molt sentit no demorar” els nomenaments i la intenció és “portar els perfils al ple de la cambra per consens”. Per a la parlamentària demòcrata, s’hauria d’estudiar en el futur per determinar si cal fer algun canvi legislatiu “per a la configuració de l’agència d’una altra manera, amb un organigrama més adaptat”. El conseller Jordi Casadevall, de Concòrdia, va indicar que “la situació de l’agència ens preocupa molt”, tenint en compte que ara s’hauran d’incorporar dues inspectores sense experiència, ressaltant que caldrà “analitzar per què” s’han registrat les baixes dels professionals que hi treballaven. “Hem de mirar què ha passat perquè no es torni a reproduir”, va afegir Casadevall. La consellera socialdemòcrata Judith Salazar va afirmar que “la situació ens preocupa molt perquè l’APDA ha de continuar fent la tasca per a la qual va ser concebuda”, que és prou complexa tenint en compte la matèria que tracta i sense que els nous tècnics disposin d’un temps d’adaptació. La consellera Carine Montaner, d’Andorra Endavant, va qualificar de “sorprenent” que hi hagi hagut tantes dimissions de cop i va apostar per un “canvi legislatiu profund”.

tracking