El PS creu “insuficient” la despenalització de l'avortament

La formació exigeix que es pugui fer a Andorra i demana que la CASS cobreixi totes les despeses

Judith Salazar i Mariona González han comparegut avui en roda de premsaG. D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El PS ha celebrat aquesta tarda una roda de premsa amb motiu del Dia d'acció global per un avortament legal i segur, on ha defensat que despenalitzar l’avortament i permetre fer-ho fora del país és "insuficient" i que "s'hauria de poder fer a casa nostra", ha manifestat Judith Salazar, presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata. En altres paraules, demana que no tan sols la Llei llevi de qualsevol acte criminal a un facultatiu o una dona de prescriure o executar la pràctica, sinó que a més es pugui fer al Principat, sense necessitat de marxar a clíniques dels països veïns. Segons Salazar, és "perfectament viable", ja que ha assegurat que la pràctica requereix de recursos mèdics que el país podria proporcionar i que el repòs d'una dona en període d'avortament "l'ha de fer a casa, no fora". A més, ha insistit que la CASS ha de donar cobertura integral de tots els tractaments: "És una qüestió de justícia ètica".

Pel que fa a la modificació de l'article 108 del Codi Penal, la membre del comitè directiu, Mariona González, ha recordat que el PS manifestat la necessitat de fer-ho “des de fa més de vint anys”. Ha insistit que per assolir-ho cal abans tractar una presa en consideració amb els òrgans legislatius, un pas que ha aclarit que encara no s'ha fet. "Ara sembla que el Govern ho vol debatre, volem creure que si", ha respost Salazar.

D'altra banda, les socialdemòcrates han exigit desvincular les decisions legislatives dels coprínceps i que es faci des del Consell General. "És la institució que ha de legislar la voluntat del poble andorrà, no són els caps d'Estat", ha reiterat González. Segons ella, es tracta d'una societat "adulta, soberana i moderna" i no pot estar influenciada per òrgans que "limiten els drets de les dones", en canvi, "s'hauria de dur a terme una enquesta i valorar l'opinió del poble". "És una disfunció dependre del Vaticà", ha seguit Judith Salazar en relació a la recent visita del Cardenal Parolin al Principat.

tracking