Novetats sanitàries
El ministeri planifica crear un centre polivalent per a la salut mental
El ministeri de Salut planifica la creació d’un centre polivalent que aglutini recursos per tractar les patologies de la ment
La ministra de Salut, Helena Mas, va anunciar ahir a la tarda la creació d’un centre polivalent amb capacitat d’aglutinar “recursos entorn de la salut mental”. Mas va explicar que l’objectiu era comptar amb aquest centre al més aviat possible. “La idea és tenir aquest recurs a principi de l’any que ve”, va afirmar. Quant a la ubicació, la ministra no va fer cap avançament, ja que el projecte encara està en una fase embrionària, tot i que sí que va descartar totalment la primera proposta de traslladar la unitat a l’edifici de les Columnes.
Així mateix, la ministra va afirmar que la voluntat de treure aquest servei fora de l’hospital era per “posar el pacient en el centre de l’atenció”, i alhora va subratllar la importància de donar un impuls a l’atenció comunitària: “El fet que les persones que pateixin aquest tipus de patologies tinguin un espai a prop de la comunitat és important per poder facilitar el seu benestar.” La ministra va detallar que el centre acollirà la major part dels àmbits relacionats amb els trastorns mentals i va fer una menció especial a l’atenció a conductes addictives tant en adults com en adolescents i infants.
Les declaracions de la ministra es van fer en el marc de la compareixença davant la comissió de Salut del Consell General, en què Mas va exposar les principals línies estratègiques del ministeri, vertebrades en els eixos de promoció de la salut i prevenció de les malalties, accés a una assistència sanitària de qualitat, sostenibilitat del sistema sanitari, i recerca i innovació. Mas també va anunciar que durant la legislatura es treballaria per dur a aprovació sis lleis cabdals per al ministeri, com la llei de l’oblit oncològic, de la qual la ministra va assegurar que ja s’està parlant amb les asseguradores de manera que el setembre de l’any vinent sigui una realitat: “Estem treballant intensament en el projecte. És complex perquè intervenen actors més enllà de l’àmbit sanitari, com són les assegurances, i hem de promoure un treball col·laboratiu en aquesta llei per evitar la discriminació als pacients que han patit una situació oncològica.” La ministra també va destacar la reforma de la Llei de professionals sanitaris, amb l’objectiu de fer els canvis necessaris per intentar atreure més personal d’aquest àmbit. “Un dels temes prioritaris és la necessitat d’incrementar el nombre de professionals sanitaris, per tant, hem d’afavorir que els mecanismes siguin tan àgils com sigui possible”. Segons va explicar Mas, això implicaria revisar la llei i agilitzar els processos d’incorporació, que engloben els terminis de les acreditacions i els requeriments. Quant a les altres iniciatives legislatives dins del programa del ministeri, Mas va anunciar que es treballaria en la llei del SAAS, el conveni amb l’OMS del control del tabac, la llei de l’ús racional del medicament i la llei d’ordenació farmacèutica.
El transport sanitari i l’actual situació va ser una altra de les qüestions abordades a la compareixença. Mas va confirmar que de moment no es canviaria el model de gestió i no es rescindiria el contracte, ja que “ens trobem a les portes d’una temporada d’hivern que està a punt de començar”. Segons la ministra, els esforços anirien dirigits especialment a “garantir el transport sanitari en les millors condicions possibles”, i a aconseguir que “treballadors i empresa arribin a un acord”. Els canvis, de produir-se, segons la ministra, podrien arribar al març o a l’abril. “Ens tornarem a plantejar en quina situació estem i, si cal, ens plantejarem el model sanitari”.
Mas també va atorgar rellevància al servei integral d’atenció a la dona (SIAD). Segons la ministra, durant la legislatura es treballarà per donar-li una major visibilitat. “La salut sexual i reproductiva és molt important per al ministeri, comptem amb una incorporació de la secretària d’Estat, que és la Cristina Pérez, que és una experta en la matèria, i volem aprofitar que hi és per desenvolupar una estratègia amb diferents projectes i accions”. Mas va recordar que el SIAD és una eina que es va implementar el 2020 i que s’ha de reavaluar, tot i que “ha tingut una molt bona acceptació i ha sabut donar resposta a les persones que tenien inquietuds”. D’una banda, va apuntar la necessitat que arribés a més persones i, de l’altra, “que aquesta atenció sigui al llarg de la vida, no només en planificació familiar”. Mas va posar com a exemple les situacions de menarquia o menopausa. A més a més, va afegir que l’objectiu no havia de ser només el cicle reproductiu de la dona, sinó que “també es pogués donar resposta a la salut sexual dels homes”.
CLAUS
1 Promoció de la salut i prevenció
El primer dels eixos abraça l’alimentació, amb una estratègia d’esport i nutrició, l’envelliment saludable i la salut reproductiva.
2 Accés a una assistència de qualitat
Es prioritza incrementar els recursos humans implementant mecanismes de retenció del talent, previ estudi demogràfic.
3 Sostenibilitat del sistema sanitari
Millora de les eines de comunicació entre els professionals, així com una actualització dels mecanismes de control.
4 Una aposta per la recerca i la innovació
Impulsar la investigació, fomentar projectes de diversificació econòmica i promoció d’eines innovadores com l’app Andorra Salut.