PATRIMONI NATURAL

Compra d'un terreny al Madriu pel doble del que estava peritat

El Govern i el comú col·laboren en la compra d’una parcel·la que dona accés a la vall que suposarà una inversió de 825.000 euros

Bonell i Gili durant l'acte de presentació.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

825.000 euros és la inversió que suposarà per al Govern i el comú d’Escaldes-Engordany l’adquisició del prat i la borda del Sabater, una parcel·la que dona accés a la vall del Madriu i que té 8.731 metres quadrats.Segons van confirmar la ministra de Cultura, Mònica Bonell, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, la propietat estava peritada en uns 420.000 euros, en part perquè és un terreny en què no es pot edificar més enllà del que significa rehabilitar la borda que actualment es troba en ruïna. Així, la ministra de Cultura va explicar que el peritatge “es fa des de la visió habitual, que és la de construir”, però que en la intervenció de les dues administracions “no entra el valor econòmic especulatiu”, sinó que el que “comprem és un valor patrimonial, un valor històric i social”.

Tant Gili com Bonell van voler subratllar el fet que ja feia cert temps que negociaven amb els propietaris de la finca, precisament perquè tenien la voluntat de rehabilitar la borda, fins que va sorgir la possibilitat de la compra. En un principi, la família propietària volia una xifra més alta, però es va poder arribar a aquest acord. “S’ha de pensar que la propietària podria haver refet la borda i dedicar-la a vivenda o fins i tot construir-hi un petit hotel”, va remarcar Gili. El fet de tenir la parcel·la en copropietat va acabar de fer tombar la balança. “Cal pensar que només la rehabilitació de la borda ja suposava un preu important”, va remarcar Bonell. Un preu que, segons la ministra, ja rondava els 700.000 euros. “D’aquesta manera aconseguim la copropietat de tota la parcel·la”, va afirmar Gili. En aquest punt, tant la ministra com la cònsol major van fer èmfasi en el fet que l’adquisició no és un terreny qualsevol. “És la parcel·la”, van afirmar en diverses ocasions. “Està al costat de la carretera, al costat del riu, al costat del dipòsit de Capesa, a tocar del camí empedrat reconegut per la Unesco”, va emfatitzar Gili, per explicitar que no hi ha cap terreny equiparable i disponible a aquell que s’ha adquirit. D’altra banda, tant Gili com Bonell van explicar que les dues administracions havien fet informes per avalar aquest valor patrimonial i cultural.

Quant a les possibilitats que ofereix la parcel·la, van afirmar que la borda permetia fer dues plantes de 111 metres quadrats i que encara s’estava definint quina funció se li donaria, i es van esmentar algunes opcions, com la de fer un punt d’informació, dedicar l’espai a activitats culturals o fins i tot el possible trasllat de l’oficina del Madriu. També es va abordar la qüestió de l’accessibilitat, ja que l’adquisició del terreny permetria realitzar accions per facilitar l’accés a les persones que fins ara no podien arribar-hi.

La compra es farà al 50% entre el Govern i el comú, amb la redirecció d’algunes partides del pressupost del 2023 per part de Govern i amb un crèdit extraordinari per part del comú.

EL COMÚ ACTUALITZA EL REGLAMENT DE LA FUNCIÓ PÚBLICA

El comú d’Escaldes va aprovar per unanimitat els canvis que afecten sis articles de la funció pública i que havien provocat alguns neguits entre els treballadors, com va afirmar la consellera de Recursos Humans. Entre ells, el fet de poder generar vacances en cas de malaltia, tot i que aquestes s’haurien de realitzar a continuació de la baixa, per no alterar el bon funcionament de l’àrea implicada, o el fet que les hores dedicades a esdeveniments tindran la mateixa remuneració sigui qui sigui el treballador que les realitzi, ja que segons es va explicar la feina realitzada és la mateixa i era injust que alguns tinguessin una remuneració més elevada. També es va preveure la disposició de 40 hores justificades per assistir a professionals com un homeòpata, osteòpata o psicòleg, fins ara no previstes, i 10 hores per motius personals sense justificar, aquestes darreres per evitar que si una persona es troba malament un matí i l’endemà ja està bé, hagi d’anar a cercar un justificant mèdic. La sessió del comú també va aprovar per unanimitat un suplement de crèdit per fer front a l’IGI generat de la compra de la parcel·la situada al carrer de l’Obac, per 393.000 euros, i un altre suplement per a treballs en la climatització de l’escola bressol, per 46.828 euros.

Sessió comunal.

tracking