NEGOCIACIONS PER L'ACORD D'ASSOCIACIÓ

Els membres del pacte d'Estat per la UE reclamen els estudis d'impacte

Els partits qualifiquen el protocol de serveis financers de Brussel·les de “molt dur”

Espot saluda els membres integrants del pacte d'Estat per la UE.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els partits que formen part del pacte d’Estat per la UE van reclamar novament en la darrera reunió que va tenir lloc dimecres els estudis d’impacte de l’acord d’associació. Els representants de les formacions que en formen part consideren que és necessari per defensar els pros i els contres de l’acord. Aquesta va ser una reiterada demanda de l’aleshores líder de terceravia, Josep Pintat, durant la legislatura passada i el Govern fins ara defensava que l’impacte no es podria calcular fins després d’aplicar l’acord. En el document del pacte d’Estat, però, l’executiu es va comprometre a fer els estudis prèviament al tancament de les negociacions.

La reunió entre l’executiu i els partits que formen part del pacte –Demòcrates, Ciutadans Compromesos, Acció, PS, Progressistes SDP i Unió Laurediana– també va servir per informar sobre la situació de les negociacions pel que fa a la lliure circulació de persones i al futur d’Andorra Telecom. Cal recordar que el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, van informar en una compareixença davant dels mitjans de comunicació aquest dilluns dels avenços fets en aquestes dues matèries, amb un preacord que permetria el manteniment d’un sistema de quotes migratòries i un procediment aleatori per controlar els antecedents penals dels nous residents. En el cas de les professions considerades sensibles, el control es faria sistemàtic. Les converses també estan avançant per aconseguir una obertura progressiva del mercat de les telecomunicacions.

A la reunió també es va tractar el protocol de serveis financers enviat per Brussel·les, que diversos membres del pacte van qualificar de “molt dur”. Amb tot, esperen que sigui un punt de partida i que a partir d’aquí es pugui negociar. El document, entre d’altres coses, indica que els bancs d’altres països es podran instal·lar a Andorra des del primer moment, mentre que els del Principat no ho podran fer fora fins que no compleixin amb una sèrie de paràmetres i auditories. Els partits també confien que la sortida de Mònaco rebaixi la tensió de les negociacions pel que fa a la lliure circulació de capitals.

Els integrants del pacte també tenen encomanat escollir qui seran els dos observadors –que no poden ser consellers generals– perquè estiguin presents a les negociacions de Brussel·les juntament amb el Govern.

tracking