NACIONS UNIDES

L'ONU exigeix que les adolescents puguin avortar a Andorra

Demana al Principat assegurar “més recursos humans i econòmics i més informació”

Oficina de l'organisme a Ginebra, Suïssa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El comitè urgeix a no criminalitzar l’avortament i assegurar l’accés de les noies adolescents a un avortament segur i a tots els tractaments posteriors.” Així ho va manifestar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a les conclusions de l’informe del 94è període d’examen del Principat per avaluar la situació dels infants, fent-ho coincidir amb el Dia global pel dret a l’avortament legal i segur. Es tracta de l’examen periòdic universal (EPU), que estudia la mesura com els estats membres “executen o compleixen el ple exercici dels drets humans”.

De manera global, l’informe del comitè dels drets de l’infant denuncia que “qualsevol modificació i millora del Codi Penal suposa la ruptura de les institucions”, tret que demana a Andorra que despenalitzi l’avortament, deixi de criminalitzar qualsevol acte tant per part de la persona afectada com del facultatiu i sol·licita que es garanteixi l’accés dels adolescents a tenir un avortament “segur”. Algunes de les conclusions que l’organisme extreu a l’informe és que el país presenta una situació “d’insuficiència” pel que fa als serveis en salut sexual i reproductiva per als adolescents, i reclama al Principat “suficients recursos humans i econòmics” i “més ensenyament i formació” per assegurar la bona pràctica.

D’altra banda, també denuncia que l’avortament es pugui practicar, únicament, marxant del país, i titlla “d’obligatorietat” la necessitat de desplaçar-se als països veïns en cas de voler avortar. L’informe demana que el país legalitzi la pràctica als centres clínics propis, ja que manifesta que “totes aquelles persones que no tenen els recursos suficients per marxar a fora es troben en una situació particularment vulnerable”. En aquest sentit, l’ONU demana al Principat “vetllar perquè cap noia adolescent es vegi obligada a sortir del país per accedir a la salut reproductiva”.

Seguint aquesta línia, l’entitat no tan sols sol·licita l’accés a avortar al país, sinó que també demana que es classifiquin i es cataloguin les estadístiques. Així, demana que es tractin entre els ministeris, les institucions i les associacions i “grups cívics” pertinents per afavorir l’avaluació i la proporció de les dades.

Algunes de les altres qüestions que l’informe declara que el Govern ha de tenir en compte per als adolescents és la nutrició, l’alletament de les mares i els períodes de lactància, l’abús de substàncies estupefaents i d’alcohol, l’índex de les expulsions a les escoles i discriminacions per edat, gènere, discapacitat, localització geogràfica, ètnia, nacionalitat o situació socioeconòmica.

tracking