SALUT

Tretze menors amb trastorns ingressats a l'estranger

Cinc joves més estan ingressats al servei residencial al Principat

Visita al Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI)

Visita al Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI)Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va respondre el passat dimarts a les preguntes amb resposta escrita formulades pel conseller general del partit socialdemòcrata, Pere Baróentorn dels joves ambtrastorns. Salut en la seva resposta va contestar que actualment cinc adolescents es troben ingressats al servei residencial i dos al servei de dia. Quant als menors ingressats a l'estranger, a les escoles terapèutiques d'Amalgama7, un centre d'atenció ambulatòria, residencial o règim de centre de dia a adolescents i joves amb comportament de risc otrastornconductual o patologia dual a les sevesfamílies, hi ha ingressats tres menors. Al centre terapèuticITAon s'ocupen detrastornsalimentaris, de conducta, personalitat,neurodesenvolupament,addiccionsi psiquiatriageneral, hi ha ingressats nou menors. I per finalitzar aAMPANSuna entitat que dona suport a persones ambdiscapacitatintel·lectual i del desenvolupament, malaltia mental i situació de vulnerabilitat, hi ha ingressat un menor.

Salut respon que els recursos que es donen des delSAASuna vegada tornen els joves s'inicien dos mesos abans de l'alta. L'equip terapèutic derivador d'Andorra i un equip terapèutic del centre efectuen coordinacions per assegurar un retorn al país: s'estableixen objectius d'acció, necessitat en l'alta i suports que requereixen la família i el pacient. Depenent de cada cas s'ofereix seguiment a consultes externes, hospital de dia,SRCA, grups de pares a l'UCAamb seguiment individual al menor, i CREI diürn.De la mateixa manera, des delMinisteriasseguren que s'està treballant per desenvolupar estructures complementàries que facilitin la continuïtat assistencial, l'acompanyament en el curs de la vida i amb el focus en la comunitat i l'atenció integral.

Baró en la seva bateria de preguntes demanava, també, pels protocols que se segueixen a urgències en els joves d'aquest tipus de trastorns. Salut explica que si el jove té menys de14anys la primera atenció que rep és del pediatre que fa una anamnesi i proves complementàries. Si valora que no presenta compromís vital o intoxicació aguda s'avisa al psiquiatre de guàrdia perquè valori el menor. D'altra banda, si és major de14anys l'atendranels serveis d'urgències que duran a terme els mateixos procediments explicats anteriorment. Ambdues franges d'edat, el psiquiatre de guàrdia segueix els protocols segons la situació clínica de cada persona.

L'acompanyament que és dona a les famílies és atès per l'equip que tracta al menor del Servei d'Urgències,inicialmentel pediatre o metge de guàrdia i posteriorment el psiquiatre de guàrdia. Alhora poden tenir atenció d'unpsiquiatre, unpsicòleg, un treballador social, infermers o un terapeuta ocupacional. Salut recorda que també es fan grups de suport als pares i mares per a menors amb tractament per ús de substàncies (TUS) o trastorns de conducta a la Unitat de Conductes Addictives (UCA) i, depenent del grup, també es porten a terme a l'SRCA.

Baró també ha demanat per quantes accionsprevistespelPISMAno s'estan complint. Salut respon que s'han dut a terme 31 accions de les 62 previstes en elPISMA, en aquestsentit,indiquen que la COVID-19 ha impactat de manera desfavorable en la posada en funcionament d'algunesaccions, ja que ha retardat molt projectes estratègics del Ministeri, que s'han encavalcat amb les accions delPISMA. La no incorporació d'un tècnic en salut mental que piloti i coordini les accions delPISMAha dificultaten gran manerael desenvolupament d'aquestes accions. En aquests moments encara no s'ha pogut incorporar cap tècnic de salut mental i addiccions, ja quecap candidat no ha superat el procés de selecció.

tracking