PRIMERS SIS MESOS DE L'ANY
59 ingressos de joves amb trastorns durant el primer semestre
Tretze menors estan actualment en tractament en diversos centres a l’estranger
L’hospital de dia infantojuvenil ha tingut 36 ingressos (33 pacients) els primers sis mesos de l’any, amb una mitjana de 80 dies d’estada, mentre que el servei de rehabilitació comunitària adolescent (SRCA) va registrar 23 ingressos (22 pacients) amb una mitjana molt més elevada, de 177 dies d’estada.
Són dades que s’inclouen en les respostes del ministeri de Salut a una bateria de preguntes del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere Baró, relacionades amb les reclamacions que fan les associacions de joves amb trastorns. Les xifres corresponen al règim de dia, que inclou l’hospital i l’SRCA, que tenen capacitat cadascun per atendre deu menors, bàsicament patologies psiquiàtriques subagudes o cròniques.
Pel que fa als joves que han estat traslladats a centres de l’estranger, el ministeri exposa que hi ha 13 menors. Desglossats, tres estan sent atesos a Escoles Terapèutiques Amalgama7; nou a ITA, xarxa integrada per recursos especialitzats en el tractament de trastorns alimentaris, de conducta, de personalitat, trastorns del neurodesenvolupament, les addiccions i la psiquiatria general, i un menor està sent atès a Ampans, una fundació que dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, malaltia mental i situació de vulnerabilitat.
Baró demana pels recursos de què es disposa a Andorra quan aquests joves tornen. Salut respon que es donen des delSAASuna vegada tornen els joves i s’inicien dos mesos abans de l’alta. L’equip terapèutic derivador d’Andorra i un equip terapèutic del centre efectuen coordinacions per assegurar un retorn al país: s’estableixen objectius d’acció, necessitat en l’alta i suports que requereixen la família i el pacient. Depenent de cada cas s’ofereix seguiment a consultes externes, hospital de dia,SRCA, grups de pares a l’UCAamb seguiment individual al menor i CREI diürn. De la mateixa manera, des delministeriasseguren que s’està treballant per desenvolupar estructures complementàries que facilitin la continuïtat assistencial, l’acompanyament en el curs de la vida i amb el focus en la comunitat i l’atenció integral.
Baró també va demanar pels protocols que se segueixen a urgències per tractar els joves amb aquests trastorns. Salut explica que si el jove té menys de14anys la primera atenció que rep és del pediatre, que fa una anamnesi i proves complementàries. Si valora que no presenta compromís vital o intoxicació aguda s’avisa el psiquiatre de guàrdia perquè valori el menor. D’altra banda, si és major de14anys l’atendranels serveis d’urgències, que duran a terme els mateixos procediments explicats anteriorment. En ambdues franges d’edat, el psiquiatre de guàrdia segueix els protocols segons la situació clínica de cada persona. L’acompanyament que es dona a les famílies és atès per l’equip que tracta el menor del servei d’urgències,inicialmentel pediatre o metge de guàrdia i posteriorment el psiquiatre de guàrdia.
Alhora, poden tenir atenció d’unpsiquiatre, unpsicòleg, un treballador social o infermers.
S'HAN FET 31 ACCIONS DE LES 62 PREVISTES AL PISMA
Baró també ha demanat quantes accionsprevistespelPismano s’estan complint. Salut respon que s’han dut a terme 31 accions de les 62 previstes i indica que la covid-19 ha impactat de manera desfavorable en la posada en funcionament d’algunesaccions, ja que ha retardat molts projectes estratègics del ministeri, que s’han encavalcat amb les accions delPisma. La no-incorporació d’un tècnic en salut mental que piloti i coordini les accions delPismaha dificultaten gran manerael desenvolupament d’aquestes accions. En aquests moments encara no s’ha pogut incorporar cap tècnic de salut mental i addiccions, ja quecap candidat no ha superat el procés de selecció.