ENERGIA

Les xarxes de calor tindran uns 120 edificis connectats en dos anys

L’embrancament d’immobles ha anat més ràpidament del que es preveia inicialment i “hi ha hagut una bona acceptació” de la iniciativa

Les instal·lacions de FEDA Ecoterm a Escaldes-EngordanyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les xarxes de calor que FEDA té en funcionament donen servei actualment a un total de 91 edificis, però les previsions de la parapública són que es pugui arribar a uns 120 en els dos anys vinents, fet que posa de manifest l’èxit de la iniciativa, que s’ha consolidat de manera més ràpida del que es pensava inicialment.

El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, va explicar que “pensàvem que seria més progressiu i no hem d’oblidar que hi ha hagut la pandèmia de la covid”, però el cert és que un bon nombre d’edificis han volgut embrancar-se a la xarxa de calor pels avantatges que això els comporta amb relació a l’energia elèctrica i el gasoil. “Hi ha hagut una bona acceptació”, va emfasitzar Travé. Per aquesta raó, l’empresa considera que les noves tarifes aprovades dimecres passat pel consell de ministres no haurien de suposar un fre perquè cada vegada hi hagi més immobles embrancats. La modificació del decret relatiu a les tarifes de la venda al detall de fred i de calor suposa, per una banda, que s’incrementin un 7% les tarifes fixes de calor i, a més, és la primera que s’aprova en set anys. Com es va posar en relleu per part de l’executiu i també de la parapública, tot i aquest augment els preus continuen sent molt competitius davant de les alternatives de calefacció tradicionals. I és que s’ha de tenir en compte, per exemple, la pujada que han experimentat els materials i els subministraments de la xarxa. Aquest increment, segons va destacar Travé, servirà per reforçar la capacitat d’inversió en aquesta alternativa energètica per arribar a zones que no es preveien.

Un altre canvi que s’introdueix és que desapareix l’exempció al pagament dels drets de connexió a la xarxa per als edificis que es connectessin en els tres primers anys cada projecte, el que es feia servir com a incentiu per a l’adhesió de clients a les zones de desenvolupament. D’aquesta manera, es considera que en l’actualitat s’ha superat la fase de consolidació d’aquest sistema de calefacció sostenible i, per aquesta raó, els edificis que es vulguin connectar a partir d’ara hauran de pagar un import pel nombre de kW de potència contractada. Malgrat tot, i amb la voluntat de continuar incentivant l’embracament dels edificis, s’aplicarà un descompte del 50% quan es contracti la connexió en el termini d’estudi i de promoció, és a dir, abans de l’inici de construcció de la xarxa. Es calcula que la connexió d’un edifici de sis plantes amb uns 24 pisos paga prop de 3.400 euros, uns cent euros per veí en edificis petits, una quantitat “que està sempre per sota del que pot costar posar un nou sistema”, segons Travé.

Actualment, hi ha xarxes de calor a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Soldeu, i està projectada també al Pas de la Casa. A més dels avantatges econòmics que suposa el desplegament d’aquestes xarxes, amb estalvis de fins al 30%, Travé va destacar que un aspecte molt important és que ajuden a reduir les emissions de gasos contaminants “perquè és un sistema molt més eficient que els tradicionals”. “Si no has de comprar cap equipament nou quan el que tenies està obsolet, això suposa un estalvi significatiu”, va dir Travé.

CLAUS

1 Les tarifes fixes de calor pugen un 7%

Les tarifes fixes de calor, que no s’havien tocat en set anys, s’incrementen un 7% i desapareix l’exempció dels drets de connexió dels edificis.

2 Un total de 91 edificis embarcats ara

Els edificis embrancats actualment sumen 91 a tot el país i la previsió és que vagin creixent per arribar als 120 en els propers dos anys.

3 Un sistema més eficient energèticament

Les xarxes de calor, a més de suposar un estalvi econòmic, suposen una major eficiència energètica amb relació als sistemes tradicionals.

tracking