CONTRACTE TEMPORAL

Els treballadors peruans denuncien represàlies per part de l'empresa

Se’ls ha retallat les hores a treballar des que es van negar a pagar 900 euros per a l’allotjament i la manutenció

Uns treballadors en una obra per aixecar un edifici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors contractats directament al Perú mantenen les seves queixes malgrat que el Govern havia anunciat sancions i més controls en el sector. Concretament, denuncien que són víctimes de “represàlies” des que de forma conjunta van decidir no pagar els 900 euros que l’empresa Casyre els exigia en concepte d’allotjament i de manutenció. També els han comunicat, segons afirmen des de EMT, que el seu “comportament” suposa que no tornaran a venir de nou a Andorra.

Conscients de la seva situació de feblesa prefereixen mantenir l’anonimat, però mediten algun tipus d’acció que torni a posar el focus de l’atenció en la seva situació perquè són conscients que de forma individual poden viure un calvari com li va passar a Ángel Asunción, el primer que va tenir valor d’interposar una denúncia al Servei d’Inspecció però que ha hagut de viure dos mesos amb ajudes socials i sense diners per enviar a la seva família.

Els obrers, uns 25 en total, es queixen que se’ls ha retallat 40 hores mensuals, fet que suposa 500 euros menys a les nòmines cada mes. El seu contracte estipula que el sou és de 1.400 euros i amb les hores de més arribaven a 1.900 euros. Fins que van dir prou, havien de lliurar 900 euros a l’administrador de Casyre a canvi de l’allotjament en un hostal d’Anyós i de l’alimentació de dilluns a divendres. Els cap de setmana, quan suposadament tenen festa, el menjar depèn de cada individu, “però ens trobem amb la desagradable sorpresa que la cuina està tancada i no podem cuinar res”, expliquen com una de les accions que ells qualifiquen d’”intimidació”. “Mengem entrepans i gasosa”, afegeixen. També en matèria de condicions de diva es mostren molt disgustats perquè han de conviure fins a quatre persones en una habitació petita.

Es queixen també de les condicions de vida i de la falta de convivència. Al·leguen que hi ha un grup afí a l’administrador de Casyre que els provoca verbalment amb la intenció d’arribar a les mans. Des fet, asseguren que fa dos dissabtes es va produir una baralla entre ells a la nit amb algunes ferides a causa dels cops de puny.

Tampoc entenen que l’administrador els castigui si un dissabte arriben de matinada amb menys hores de treball. Es tracta del dia festiu i es pregunten: “Entenem que a Andorra hi ha llibertat per fer les nostres activitats sense que ningú ens intimidi”.

De moment no han decidit cap acció col·lectiva per por a quedar-se sense ingressos.

QUEIXES

DESPLAÇATS

L'empresa contracta els obrers directament al Perú per a un període no renovable de sis mesos.

CONDICIONS

El contracte estableix que l'allotjament i l'alimentació són a càrrec de l'empresa, que després demana el pagament al personal.

CRISPACIÓ

La majoria dels empleats van dir prou i es van negar a abonar els 900 euros que l'empresa els demanava cada mes. El seu salari quedava molt afectat per una exigència contrària al contracte que havien signat.

UNA PRIMERA DENÚNCIA AMB BON FINAL I MOLT PATIMENT PER SOBREVIURE

Asunción va ser el primer a emprendre accions i denunciar els abusos que pateixen aquests treballadors desplaçats. El seu valor l’ha conduït per un camí molt difícil i a vegades a punt de llançar la tovallola, amb moments de desànims i ganes de deixar-ho estar i tornar al seu país. La lluita li ha valgut la pena. Des de fa una setmana s’ha incorporat a una empresa del sector amb un permís de residència i treball d’un any. Durant els mesos d’estiu ha estat en mans d’Afers Socials, que li va proporcionar una habitació en un hostal, on també feia els àpats. La Creu Roja li donava productes d’higiene.No tenia cap mena d’ingressos i patia per la seva família –dona i tres fills–. Ell acostumava a enviar tots els diners a la família i a penes tenia res en efectiu quan estava actiu, i per això va necessitar l’ajuda d’amics per superar aquest tràngol. Va acudir a Inspecció de Treball a exposar la seva situació, que és exactament la que pateixen els companys i els nous que vindran quan es faci el relleu. El Govern ja va anunciar fa un temps que presumptament se sancionarien algunes empreses com EMT o Casyre.

tracking