Reportatge

Un centenar de persones es manifesten a favor de l'avortament

Més d'un centenar de persones reclamen la legalització de l’avortament en una manifestació pels principals eixos comercials organitzada per Stop Violències.

Manifestants ahir a la plaça Coprínceps.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sexe quan desitjo, embaràs quan decideixo” o “Espot, sí que es pot!” van ser alguns dels lemes cantants per les més d’un centenar de persones que es van manifestar ahir pels carrers del centre del país en favor de la legalització de l’avortament. La marxa, organitzada i liderada per la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, i amb presència d’associacions de Catalunya i França, va començar a la plaça de la rotonda d’Andorra la Vella cap a les 12 del migdia i va recórrer l’avinguda Meritxell i l’avinguda Carlemany fins a arribar a la plaça Coprínceps, on van tenir lloc els parlaments.

El clam de les manifestants va ser clar i contundent a favor dels drets sexuals i reproductius de les dones i de la legalització de l’avortament amb missatges com “fora els rosaris dels nostres ovaris”, “que haver nascut nena, no sigui una condemna” o “avortament lliure i gratuït”. Les manifestants van reiterar la necessitat que el Principat faci avenços en la matèria i Mendoza Cortés va remarcar que no aturaran la lluita fins que a Andorra es permeti la interrupció voluntària de l’embaràs. Els missatges també van anar dirigits directament contra el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, a qui es considera responsable de la situació, i contra el cap de Govern, Xavier Espot, a qui se li exigeix que actuï per legalitzar l’avortament.

La manifestació coincideix en la setmana en què se celebra el Dia d’acció global per un avortament legal i segur, que va tenir lloc aquest divendres. També emmarcat en aquesta jornada, l’associació Acció Feminista també va organitzar una acció reivindicativa enviant rudes per denunciar que Andorra segueix sent un país en el qual no és legal avortar. L’associació va enviar una planta de ruda per a cadascuna de les dones que han hagut de marxar d’Andorra per exercir els seus drets sexuals i reproductius: 117 plantes que representen el nombre total de dones d’Andorra que van avortar a Catalunya el 2021 i que ahir Acció Feminista va enviar a la porta de les institucions responsables de legalitzar l’avortament al país. La planta es va escollir perquè ha estat utilitzada per les dones al llarg dels segles per interrompre embarassos, una pràctica que posava en risc la seva pròpia vida.

tracking