LEGISLACIÓ
La CEA veu bé que els cursos de català es facin en horari laboral
La CEA i l’USdA coincideixen que els cursos de l’idioma per als treballadors que hagin de renovar l’autorització de residència es facin en horari laboral
L’ensenyament del català als treballadors que hagin de renovar l’autorització de residència i treball al llarg de l’any vinent, uns 3.000 segons els càlculs que s’han realitzat, es farà en horari laboral. I és que tant la Unió Sindical d’Andorra (USdA) com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) consideren que és la millor fórmula en ser una obligació, a partir d’ara, acreditar uns coneixements mínims de català.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va recordar que el fet que els empleats tinguin uns coneixements mínims de la llengua oficial del país “és un actiu per a la mateixa empresa”, i per aquesta raó entén que el curs de 30 hores que servirà per acreditar un nivell mínim de català s’ha de portar a terme en horari laboral. De fet, són moltes les empreses que ja faciliten avui dia als seus treballadors que puguin fer aquestes formacions, per a les quals disposen del personal adequat que es facilita des del Servei de Política Lingüística. Des del sindicat es manté, però, com ja va expressar durant la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) en què es va tractar la qüestió, que “la llei s’ha quedat bastant curta” perquè, segons Ubach, els afectats haurien tots els que resideixen al país, “tot i que evidentment pugui haver-hi alguna excepció, per exemple quan algú ve al país per raons mèdiques”. “Totes les persones que venen a viure al país haurien de tenir uns mínims de coneixements del català”, va emfasitzar el líder sindical. Tot i això, Ubach va manifestar que el text que es tramitarà ara al Consell General “és un bon començament” i que pot ajudar “a agafar interès pel català a totes les persones que viuen al país”. I és que no s’ha d’oblidar, segons recalcava Ubach, “que la majoria de turistes que arriben a Andorra són procedents de Catalunya i, per tant, s’ha d’acreditar un mínim nivell de català”.
Per la seva banda, el director de la CEA, Iago Andreu, va afirmar que les empreses seran lliures d’organitzar o no els cursos en horari laboral, però també va afegir que, tenint en compte que moltes ja faciliten als seus treballadors aquest tipus de formació, es decantaran també per aquesta fórmula, un cop aprovada la nova llei. “El text no obliga les empreses i serà cadascuna d’aquestes la que decidirà”, va recordar Andreu. Des de la que és la principal patronal del país es vol encoratjar, però, totes les empreses “que facin aquest esforç” perquè els seus empleats es formin en la llengua pròpia del país. Des de la CEA també es veu en general amb bons ulls el contingut del projecte de llei, si bé hi ha, per exemple, un aspecte que preocupa els empresaris com és l’apartat destinat a les sancions, que poden arribar fins als 60.000 euros en el cas de les infraccions molt greus. I és que la normativa fa sempre responsable l’empresari en cas que hi hagi un incompliment, tot i que sigui el treballador el que, per exemple, no vulgui utilitzar el català. Aquest, però, és un aspecte que ja ha estat comunicat a la ministra de Cultura, Mònica Bonell, i que potser fins i tot pot quedar solucionat a través del Codi laboral.
SATISFACCIÓ DE LES EMPRESES AMB LA "GRADUALITAT" DE LA NOVA LLEI
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) està satisfeta que el projecte de llei de la llengua oficial només exigeixi un nivell mínim de català, fet que no suposarà un obstacle més per disposar de mà d’obra. “S’ha d’anar a poc a porc i per això veiem amb bons ulls que es faci de manera gradual”, va explicar el director de l’entitat, Iago Andreu. D’aquesta manera, segons Andreu, serà possible que les empreses continuïn funcionant amb normalitat sense que la nova normativa els suposi cap entrebanc i es podrà fer una valoració de com ha funcionat l’aplicació en uns tres o quatre anys. Tot i això, des de la CEA es demana també una certa comprensió perquè la nova regulació requerirà un procés d’adaptació de les empreses. La Unió Sindical d’Andorra (USdA) entén també, per la seva banda, que aquest és un bon punt de partida, tot i que es tracti de moment d’exigir només “un nivell molt bàsic”, fet que no suposarà un gran esforç per a les empreses i els seus empleats. “És un nivell per començar per algun lloc”, va afirmar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach.