AFERS EXTERIORS
Nova pregunta al govern gal sobre la situació judicial de Vanessa Mendoza
Una diputada vol que l’executiu es posicioni a favor de la presidenta de Stop Violències
La diputada de la França Insubmisa Nathalie Oziol ha presentat una pregunta escrita a l’Assemblea Nacional, en què demana a la ministra d’Europa i Afers Exteriors francesa, Catherine Colonna, que es posicioni sobre la situació judicial de la presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. Concretament vol que el govern francès es posicioni a favor de l’activista andorrana. Aquesta pregunta, entrada aquesta setmana, se suma a d’altres similars presentades fa uns mesos tant a l’Assemblea Nacional com al Senat francès. Al text de la pregunta parlamentària adreçada a la ministra Colonna, Oziol recorda que Mendoza va intervenir l’any 2019 durant una sessió organitzada pel Comitè de les Nacions Unides per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) on va criticar “la preocupant situació dels drets reproductius i sexuals al seu país on l’avortament està totalment prohibit”. Avui, s’indica que la diputada està acusada d’un delicte “contra el prestigi de les institucions” i s’enfronta a una multa màxima de 30.000 euros així com una inscripció als seus antecedents penals.
Oziol assenyala que l’objectiu d’aquest tipus de trobades internacionals és precisament debatre les respectives situacions nacionals dels països participants amb l’objectiu d’avançar en la legislació nacional i el dret internacional. “Per tant, és inconcebible que la senyora Mendoza sigui processada per haver revelat la situació de l’avortament a Andorra”.
La política recorda que Emmanuel Macron com a president de la República Francesa és copríncep d’Andorra, i que l’estratègia internacional de França sobre els drets sexuals i reproductius i la salut adoptada per al 2023 situa l’accés a l’avortament segur com un dels seus temes prioritaris.
Aquest últim, diu, subratlla en particular que “França vol dur a terme una incidència política ambiciosa en tots els espais internacionals, multilaterals i bilaterals, per tal de garantir els drets a disposar del propi cos i la salut sexual i reproductiva com a condició essencial per a la igualtat entre les dones i els homes”.
Oziol recorda per finalitzar que l’Assemblea Nacional ha adoptat un projecte de llei per constitucionalitzar el dret a l’avortament l’octubre del 2022, i sentencia que “sembla que rellevant que es prengui una posició oficial de França a favor de la senyora Mendoza Cortés”.