UN CONTEXT NEGATIU

L'elevat IPC obligarà a revisar la descongelació dels lloguers i els salaris

El cap de Govern veu amb temor una elevada inflació, que afectarà tant l’augment salarial com la descongelació dels arrendaments

El cap de Govern, Xavier Espot, ahir a l'oficina del BOPA.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer ahir al matí que l’increment de l’índex de preus de consum (IPC) fins a situar-se en el 6,1% al mes de setembre, segons la dada interanual avançada, “no són bones notícies”, sobretot tenint en compte que és “molt difícil” aplicar polítiques públiques des del país encaminades a moderar aquest indicador, “que depèn de factors exògens i que s’escapen de la nostra realitat domèstica”.

I és que, tal com va recordar Espot, aquest augment de l’IPC repercutirà en la cistella de la compra “i afecta especialment els ciutadans de major vulnerabilitat”. En aquest sentit, Espot va indicar que aquest repunt de la inflació “impregnarà les decisions que haurem de prendre d’aquí a final d’any, particularment en matèria de salaris i lloguer”.

Pel que fa a aquest últim punt, el Govern està elaborant en aquests moments el projecte de llei en matèria d’arrendaments, que pretén introduir una descongelació progressiva dels preus dels lloguers i que haurà de ser aprovada abans del 31 de desembre perquè pugui entrar en vigor a partir de l’any vinent.

Espot va reiterar, en la mateixa línia que en altres ocasions, que es vol que aquesta descongelació sigui “ponderada, prudent i moderada”. “No parlem ni molt menys d’una descongelació absoluta de tots els contractes d’arrendament, sinó de manera molt quirúrgica i amb tota una sèrie de prevencions i salvaguardes que protegeixin la part més feble, que en aquest cas és el llogater”, segons va afirmar Espot. El màxim responsable de l’executiu va reiterar que aquesta és una mesura continguda al programa electoral amb què Demòcrates va guanyar les darreres eleccions generals i que l’objectiu és “liberalitzar de manera molt prudent el sector immobiliari”.

D’altra banda, la pujada de la inflació també tindrà repercussió pel que fa a la revaloració dels salaris de cara a l’any vinent. Així, Espot va anunciar que el salari mínim augmentarà “com a mínim igual que l’IPC, si no es pot una mica més perquè tenim el compromís d’anar-lorevaloritzantany rere any per damunt de l’IPC”. Pel que fa a l’increment salarial general per al conjunt dels treballadors, que estan negociant els sindicats i les patronals en el si del Consell Econòmic i Social (CES), el cap de Govern espera “que fructifiqui en un acord, cosa que ens faria a tots plegats un favor i més en aquest context, en què no es potcontemplarque no hi hagi unincrementdels salaris”. “Nosaltresens esforçaremtant com calgui perquè aquest acord s’assoleixi i no vull avançar el que passarà si no és així perquè estariacondicionantaquest diàleg”, va afegir Espot.

Una de les demandes dels interlocutors socials durant la darrera reunió del CES va ser precisament que el Govern apliqués mesures antiinflacionistes, tenint en compte que un IPC elevat perjudica tant els empresaris com els treballadors i pot fer més difícil una entesa entre les dues parts. La Confederació Empresarial Andorrana demana una rebaixa de les cotitzacions de les hores extres, de manera que s’equiparin amb les de les hores ordinàries, com una “condició prèvia” per negociar amb els sindicats augments salarials per a l’any vinent. D’aquesta manera s’alliberarien recursos per destinar-los a l’increment de sous sense que les empreses perdin competitivitat.

Finalment, pel que fa a l’elaboració del projecte de pressupost per a l’any vinent, que ha d’estar enllestit a final de mes, Espot va afirmar ahir que “es fonamentarà en les dades més actualitzades possibles” en matèria de l’índex de preus de consum, tot i la complexitat que això comporta a causa de la volatilitat existent actualment. El presspost s’ha estat confeccionant inicialment amb la previsió que l’IPC se situaria al final en un 4,1%, una dada que segurament es quedarà curta en vista de l’evolució que està registrant aquest indicador.

ELS PREUS PUGEN UN 0,5% AL SETEMBRE

L’índex de preus de consum continua l’escalada i es va situar al setembre en el 6,1%, segons la dada interanual avançada d’Estadística. La inflació augmenta en cinc dècimes respecte al 5,6% que es va registrar a l’agost. L’encariment de preus està motivat per l’alça del grup de transport, on figuren els carburants, i en menor grau dels grups de béns i serveis diversos i habitatge, en el qual s’inclouen aigua, gas, electricitat i altres combustibles. Els aliments s’apugen “menys” que el setembre del 2022.

tracking