FINANCES DE L'ESTAT

L'IRPF recapta 52 milions el 2022

Els ingressos per aquest impost creixen menys de l’1% amb relació al 2021, però se superen les previsions presentades l’abril passat

El ministre de Finances, Ramon Lladós, va fer ahir balanç de la declaracio de l'IRPF.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de declaració voluntària de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) va acabar dillunspassat amb una recaptació de 24,7 milions d’euros, una xifra que està per sobre de les previsions que s’havien fet el mes d’abril passat, que era de 21,5 milions d’euros. D’aquesta manera, la recaptació total del 2022 per aquest impost ha estat de 52 milions d’euros, una quantitat a la qual s’han d’afegir les retencions efectuades al llarg de l’exercici. Això suposa que la recaptació total s’ha incrementat menys d’un 1% en relació amb el 2021, quan es va arribar a ingressar 51,5 milions d’euros amb aquesta figura tributària, i és molt superior a la del 2020, quan es van ingressar 37,2 milions d’euros.

Així ho va explicar ahir al matí a les oficines del departament de Tributs i Fronteres el ministre de Finances, RamonLladós, que va indicar que la recaptació assolida “està en línia amb la del 2021 i bastant per sobre de la del 2020, en el període de covid”.En concret, s’han recaptat en la darrera campanya voluntària de declaracions 24.750.611 euros, una xifra que encara pot augmentar tenint en compte que sempre hi ha algunes persones que fan la liquidació de l’impost quan el termini s’ha esgotat. “La recaptació reflecteix l’evolució de l’economia andorrana i si aquesta creix per sobre de les previsions això s’acabareflectint”, vamanifestar Lladós en relació amb l’increment assolit.

El ministre de Finances va assenyalar que cada vegada s’estan presentant més declaracions de manera telemàtica, tal com des de fa un temps s’està demanant des del mateix executiu, i menys de manera presencial, i el nombre de declaracions totals també ha pujat. Lladósva valorar molt positivament que cada vegada hi hagi més declaracions temàtiques i va afirmar que “d’aquí auns anyses veurà que les declaracions presencials són residuals”. Al tancament d’ahir s’havien presentat 22.037 declaracions, de les quals 18.638 han estat de forma telemàtica i 3.399 de forma presencial.Així, en la meitat de les declaracions efectuades, concretament en 11.044 d’aquestes, el contribuent ha hagut de fer un abonament (27.354.786 en total) i 5.012 han obtingut un saldo positiu (s’han hagut de retornar en total 2.604.175 euros). Per la seva banda, s’han registrat 5.981 declaracions que han tingut un resultat zero, fet que suposa que el contribuent no ha hagut d’abonar cap quantitat a l’Administració ni tampoc se li ha hagut de retornar res.

D’altra banda, segons es va informar des del Govern en una nota de premsa, del total de recaptació corresponent a l’exercici del 2022, catorze milions d’euros provenen de les retencions practicades a les rendes del treball, cinc milions són de les retencions a les rendes del capital mobiliari, 8,25 milions del pagament fraccionat d’activitats econòmiques i 24,75 milions del resultat de les quotes diferencials.

Lladós també va admetre, a preguntes dels mitjans de comunicació, que s’havien registrat algunes petites incidències tècniques –“menys que altres anys, tot i que no crec que es pugui arribar mai a incidències zero”, segons va afirmar el ministre– en el procés per dur a terme les declaracions de l’impost. “S’estan fent les inversions perquè la plataforma sigui tan robusta com sigui possible i els incidents que es van coneixent no es puguin repetir”, va manifestar el titular de Finances. “La plataforma no ha estat al cent per cent operativa amb totes les funcions en alguns moments i hi ha hagut una mica d’alentiment en algunes operacions”, va afegir Lladós.

La campanya de declaració voluntària de l’impost sobre la renda de les persones físiques va finalitzar dilluns passat. El termini per liquidar l’impost es va obrir l’1 d’abril i tot i que havia d’acabar el 30 de setembre es va allargar fins al 2 d’octubre perquè l’últim dia va ser dissabte. Aquest impost va entrar en vigor a principi d’abril del 2011, després que s’aprovés la llei que el regula el desembre del 2010. El tipus aplicable és del 10%, si bé per a les rendes d’entre 24.000 i 40.000 euros anuals el tipus equivalent és del 5%. La recaptació per aquesta figura tributària s’ha anat incrementant en els últims exercicis.

tracking