Acord d'associació

Martí i Bartumeu seran observadors actius en les negociacions amb la UE

La proposta ha estat feta avui pel cap de Govern en una reunió del pacte d'Estat

Reunió extraordinària del pacte d'Estat per nomenar Bartumeu i Martí observadors de la negociacióGovern

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els excaps de Govern demòcrata, Toni Martí, i el socialdemòcrata JaumeBartumeu, han estat designats aquest matí observadors actius en les negociacions entre Andorra i la Unió Europea per tancar un acord d'associació.La proposta ha estat feta pel cap de Govern,XavierEspot, i ha rebut el suport de tots els partits que participen en el pacte. Martí iBartumeuassistiran a lesreunionsentre les dues delegacions a títol d'assessors, encara que no podran intervenir en les trobades.

La decisió s'ha pres aquest matí en una reunió d'urgència on han estat convocats tots els partits que formen part del pacte. El ministre Portaveu, Guillem Casal, ha explicat aquesta tarda en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el rol de Bartumeu i Martí serà "d'aportació de coneixement en matèria", ja que són "dues persones que poden aportar qualitat i reforçar el pacte d'Estat". Concretament, el ministre ha apuntat que Bartumeu "va ser la persona que va encapçalar l'acord monetari" i Martí era cap de Govern "quan es va iniciar el procés de negociació, avançant molt per la lliure circulació de mercaderies, tancant la coneguda com a solució del tabac", i ha qualificat el coneixement d'ambdós com a "notori i extens a la matèria". Així, ha recalcat que l'assoliment d'aquest acord d'associació és un "projecte de país a llarg termini d'un model de país que vol tenir Andorra de cara als 20 anys que tenim per endavant": "És una feina que s'ha començat molt abans de l'arribada d'aquest Govern, Martí el va començar, Bartumeu també hi va col·laborar, i fins i tot també Albert Pintat", ha apuntat.

El Govern vol tancar l'acord a finals d'any, peròara mateix s'estan abordant alguns dels aspectes més delicats, com són la lliure circulació de persones i de capitals i les telecomunicacions, que afectaelmonopoli d'AndorraTelecom. Pel que fa a les quotes hi ha un principi d'acord, que permetrà mantenir un sistema similar a l'actual pels treballadors comunitaris, i també es podrà fer un control dels antecedents penals que serà sistemàtic per a les professions sensibles (com ara les sanitàries o educatives) i aleatori per a la resta.

També s’ha d’acabar de tancar la negociació sobre Andorra Telecom. Es té clar que se seguirà un sistema progressiu pel que fa a la liberalització del sector, que es farà per fases amb un període transitori. S’ha d’acabar de concretar, però, quins seran els tempos finalment acceptats per Europa tant per a la liberalització com per a l’eliminació del roaming, ja que fins ara les propostes d’Andorra han estat rebutjades per Brussel·les pel que fa al calendari.

Finalment, pel que fa a la lliure circulació de capitals, l'executiu admet que és l'annex que té encara més recorregut de treball i el document que els darrers dies ha estat objecte de notícia és inicial i "de màxims". Es negociarà tot el que consideren línies vermelles. Entre aquestes, es vol negociar la qüestió de la reciprocitat, és a dir, que els bancs d'altres països no es puguin instal·lar al país fins que Andorra també ho pugui fer fora o el paper dels supervisors europeus, entre d'altres.

Govern ha fixat pel dijous 12 d'octubre a les 16 hores la signatura del pacte d'Estat per a l'acord d'associació.

tracking