COMISSIÓ LEGISLATIVA
La reforma de la llei farà més fàcil accedir a la nacionalitat
Els vint anys de residència exigits a la llei en vigor no hauran de ser ininterromputs en determinats casos
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, va exposar ahir davant de la comissió legislativa les línies estratègiques i els projectes de la seva cartera per a la present legislatura. Una de les accions que es preveuen per millorar el servei públic a l’administrat és la modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat, “amb petites millores en els procediments i els requisits per adquirir la nacionalitat” amb l’objectiu de “ser més justos”.
D’aquesta manera, un dels canvis que s’introduiran a la Llei de la nacionalitat en vigor serà la possibilitat que es puguin sumar fins a arribar als 20 anys que s’exigeixen per poder optar a la nacionalitat els diferents períodes de residència al país. Segons va indicar la ministra, es tracta de fer-ho més fàcil a aquelles persones que per diverses raons com, per exemple, anar a cuidar un malalt a l’exterior, hagin hagut de marxar durant un determinat període de temps. D’altra banda, serà més fàcil accedir a la nacionalitat andorrana a totes aquelles persones que hagin estat escolaritzades al país durant deu anys: així, si fins ara s’havia d’acreditar l’escolarització obligatòria dels sis als 16 anys, els deu cursos que s’exigiran a partir d’ara podran haver estat cursats entre els tres i els 18 anys.
La ministra també va anunciar l’elaboració d’un document per facilitar informació als temporers sobre els requisits i la documentació necessaris per treballar al país durant la temporada d’hivern. L’objectiu és evitar el col·lapse que va viure Immigració l’any passat per l’elevat nombre de persones que anaven a aquest servei. Així, es vol deixar clar en la informació que es podrà consultar a la mateixa web d’Immigració i s’enviarà també al consolat dels països de procedència dels treballadors que les vacants a cobrir són limitades. L’acció se centrarà sobretot en el col·lectiu de treballadors argentins, que l’any passat van venir en massa a Andorra davant de les dificultats per les quals passa el seu país, però també anirà adreçada als d’altres països.
Dins de la línia per potenciar la seguretat i l’ordre públic, Molné preveu modificar la Llei de seguretat privada i el reglament que la desenvolupa. Aquesta és una llei relativament recent, però que està suposant “moltes dificultats” a les empreses del sector a l’hora de contractar treballadors, motiu pel qual es volen “flexibilitzar els requisits” que aquests han de complir. En aquest sentit, no serà necessari, per exemple, que disposin de permís de conduir si no és imprescindible per al lloc de treball que ocuparan, i també es podran incorporar a les tasques de l’empresa abans que hagin fet tota la formació per ser totalment operatius.
Pel que fa a la posada en marxa del Centre Nacional d’Emergències, del qual es parla des de fa anys, la ministra va reconèixer que no serà una realitat immediata. “Fins al final de la legislatura no hi haurà un 112 en un edifici”, va manifestar Molné durant la seva compareixença. De moment, caldrà disposar del programari adequat adaptat al país, per la qual cosa es contractarà una empresa especialitzada. En aquest mateix àmbit, caldrà el desplegament dels reglaments que es deriven de la Llei de protecció civil, entre els quals els referents al cos de voluntaris, activitats i esdeveniments, el registre de plans de protecció civil i les activitats susceptibles de generar riscos, entre altres, a més del reglament de socorrisme.
Pel que fa a la millora del funcionament de la justícia, es modificarà el reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, que suposarà una actualització de les tarifes que cobren els advocats, i es canviarà la Llei de taxes judicials per tal que les còpies digitals siguin gratuïtes per als ciutadans. A més, es modificarà la Llei qualificada de la justícia per allargar la jubilació dels magistrats i s’aprovarà el nou Codi de procediment penal, tasca que estarà enllestida al final del mandat, una de les feines més feixugues.
SUPORT EXTERN PER AL COS DE POLICIA
Digitalitzar la policia i implementar el suport tècnic extern necessari per a aquest cos per agilitzar determinades investigacions, sobretot les de caire econòmic, són dos objectius del ministeri. En el primer cas ha sortit ja el concurs per contractar una empresa especialitzada, i en el segon es modificarà el Codi de procediment penal, cosa que es pot fer “relativament ràpid”. També es modificarà el reglament de carrera professional de la policia i es podran convocar les places pendents de comandament.
EL COS DE BOMBERS COBRARÀ ALGUNS SERVEIS
El reglament de preus públics que ha de permetre al cos de bombers cobrar pels serveis que doni en esdeveniments privats i exigir el rescabalament dels rescats que s’hagin de fer per suposades imprudències estarà a punt per poder ser aplicat abans de final d’any. Ho va dir ahir la titular de Justícia i Interior, Ester Molné, que va destacar les moltes formacions i actuacions preventives que porten a terme els bombers. Fins ara, però, tota aquesta feina no reporta cap mena d’ingrés per al cos, fet que serà possible amb la nova regulació, anunciada ja per l’anterior titular de la cartera. “Si a la base hi ha una imprudèndia estaria bé que ens puguem rescabalar”, va afirmar Molné. D’altra banda, hi ha altres sis reglaments relatius als bombers que s’han d’aprovar durant aquesta legislatura.