Corts condemna dos andorrans per blanqueig de diners del narcotràfic

Els dos processats van ingressar més de 600 milions de pessetes als seus comptes

Façana de la seu de la Justícia.arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal de Corts ha imposat una pena de tres anys de presó condicional i una multa de 120.000 euros a un andorrà de 75 anys, i la mateixa condemna de presó i una multa de 60.000 euros a un altre ciutadà del país de 72, com a responsables del delicte major continuat de blanqueig de diners o valors provinents del tràfic de drogues mitjançant grup organitzat i amb habitualitat tipificat i penat als articles 409 i 410 del Codi Penal del 2005. La sentència, que es pot recórrer, també condemna els dos processats al pagament solidari de les despeses processals causades.

Els fets jutjats enguany pel Tribunal de Corts es remunten al 1998 i la sentència afirma que els dos processats van ingressar més de 600 milions de pessetes als seus comptes bancaris que van ser convertits en dòlars i lliurats en xecs per ser retornats a les persones de les quals provenien. Els magistrats indiquen en la sentència que hi ha una diferència entre els diners ingressats i els transferits que són les comissions pagades per la líder del grup, de diversos milions de pessetes en un cas i de més de 200.000 pessetes en l’altre, “lucrant-se així” amb l’activitat que havien desenvolupat.

El veredicte recull que els dos condemnats participaven en l’operativa establerta per una ciutadana estrangera que liderava un grup criminal dedicat al tràfic de cocaïna i al blanqueig de capitals provinents del narcotràfic d’organitzacions colombianes, pel qual va ser condemnada a 12 anys de presó i 12 milions d’euros de multa el 2003 per l’Audiència Nacional espanyola.

Els magistrats del Tribunal de Corts assenyalen en la seva sentència que els acusats van ingressar als seus comptes personals i professionals els diners en efectiu amagant l’origen delictiu i impedint la seva traçabilitat, introduint-los al sistema financer amb aparença de licitud i legitimitat.

A l’escrit el Tribunal de Corts també explica que els diners que rebien de l’organització criminal “bé els retiraven en efectiu de forma pràcticament immediata, o bé transferien a societats pantalla, a fi que fossin confosos amb els diners derivats de les seves activitats comercials”.

Els dos ciutadans andorrans processats, segons s’assenyala a la sentència en primera instància, van arribar a un acord amb el Ministeri Fiscal reconeixent els fets i acceptant el maig passat la pena que finalment se’ls ha imposat després de ratificar-se a la vista del Tribunal de Corts.

tracking