LA QUERELLA PELS EMOLUMENTS

Costa reclama els diners de l'extra de conseller que Montaner “sí que va cobrar”

L’exconseller liberal i d’Acció culpa la consellera d’haver filtrat informació i d’haver de renunciar al complement per la pressió social

Costa i Montaner en una roda de premsa al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller liberal i expresident del grup parlamentari independent (Acció) Ferran Costa va presentar el setembre passat un complement de demanda en la querella contra l’actual consellera d’Andorra Endavant Carine Montaner, perquè satisfaci l’import que considera que va deixar de guanyar per haver renunciat al complement salarial que rebia per la condició de conseller amb dedicació exclusiva.

Fonts d’Andorra Endavant van confirmarahiraquesta demanda, que va ser explicada en una reunió del partit, i van mostrar la seva “estupefacció” per la reclamació, que ascendeix aproximadament a 64.000 euros pel període que va des del juny del 2020 fins a final de la legislatura passada.

L’actual ambaixador d’Andorra a les Nacions Unides a Ginebra, Suïssa i Liechtenstein al·lega que es va veure obligat a renunciar als emoluments extra a causa de la pressió mediàtica i social, i acusaMontaner(en aquells moments consellera deterceravia) d’haver fet la filtració. Costa considera que el salari que va percebre era legítim.

Es tractaria, segons la representació jurídica de l’exconseller general, dels diners del seu complement de salari a dedicació exclusiva pagat amb la dotació del seu grup parlamentari que aquest va deixar de percebre per voluntat pròpia fins al final de la legislatura anterior.

Segons l’escrit de l’advocat de Costa, l’aleshores conseller va haver de renunciar voluntàriament al seu complement salarial a causa de la pressió mediàtica i de la pressió social.

La consellera general va exposar al seu partit que en cap moment havia pressionat mediàticament Costa per renunciar al seu salari i que aquest ho va fer de manera voluntària, i que després de la presentació de la querella de Costa, el Tribunal de Corts va dictar un aute mitjançant el qual decidia processar-la per revelació de secrets sense imposar-li cap mesura preventiva de caràcter personal o econòmic i acordava no fer-ho pels presumptes delictes de calúmnies i de difamació.

Montanerno ha volgut fer declaracions i considera que és la Batllia qui ha de pronunciar-se.La presidenta d’AE va explicar al partit que no havia filtrat res a la premsa i que només havia parlat en l’esfera purament política per canviar el reglament del Consell General, i va insistir sobre el fet que havia rebut la informació per un error de la CASS, com va reconèixer la parapública. El Diari va intentar ahir contactar sense èxit amb Costa.

En les diligències finals per complementar la causa, el lletrat de l’exconseller, Èric Alguacil, exposa que el seu client va renunciar al salari que percebia a causa de la pressió social, però que Montaner va continuar ingressant el mateix sou fins que va deixar de militar a terceravia-Unió Laurediana i va deixar de ser consellera general a dedicació exclusiva.

L’advocat culpa Montaner d’haver filtrat la informació, la qual cosa la querellada sempre ha negat. Costa ha valorat els diners que va deixar d’ingressar del juny del 2020 al febrer del 2023: 64.048,84 euros.

LA DEMANDA APUNTA QUE NO HI HA MOSTRES DE PENEDIMENT DE LA POLÍTICA

Un dels punts en què fa èmfasi l’escrit que va redactar l’advocat de Costa és que s’entén que Montaner no va fer cap gest que es pugui entendre com a penediment. Segons les mateixes fonts, Costa considera que ho tornaria a fer. Montaner ha defensat que va rebre la documentació per un error de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i que no el va filtrar, sinó que ho va comentar dins de l’àmbit estrictament polític. Montaner va recordar fa uns dies que el cas fa més d’un any que està pendent de resolució i que ella segueix “a la cadira d’acusada”. El cas es remunta al 2020, quan la consellera va rebre per error un document de la CASS i va denunciar a l’esfera política el salari que cobrava Costa del Consell General. El rebombori causat, que va ser denunciat públicament pel PS, va provocar que el parlamentari s’abaixés el sou i que el Consell apliqués més transparència. Ara Montaner demana que es resolgui i afirma que “estic preparada per a la inhabilitació”, i assegura que “encara que no estigui a primera línia no em faran callar”. Costa va presentar una segona querella per unes declaracions de Montaner.

tracking