REUNIÓ DEL CES

Marsol frena el redactat final de la llei dels arrendaments en espera de l'IPC

Marsol frena el redactat final de la llei dels arrendaments per la pujada de la inflació i admet com a opció que no hi hagi liberalització

La ministra Conxita Marsol explica als mitjans la reunió del Consell Econòmic i Social.sfg

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Totes les portes estan obertes i totes les possibilitats són sobre la taula.” Així ho va manifestar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, amb relació al projecte de llei relatiu als arrendaments després d’una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES) celebrada ahir.

Aquesta llei regularà la descongelació dels lloguers, no tan sols per a l’any vinent, sinó també per als tres següents, però el fet que l’índex de preus de consum (IPC) s’hagi enfilat el mes de setembre més enllà del 6% ha fet que el Govern posi el fre a la redacció definitiva en aquesta matèria. I això fins al punt que la ministra va donar a entendre, en declaracions als mitjans de comunicació després de la trobada, que si la inflació continua desbocada es preveu inclús com a possibilitat que finalment no hi hagi un inici de la liberalització dels lloguers.

El cert és que el Govern ja disposa del text sobre aquesta matèria i el té pràcticament tancat, després que hi treballés fins i tot durant el mes d’agost, però davant l’elevada inflació registrada el mes de setembre passat ha decidit esperar fins a mitjan mes de novembre per prendre una decisió definitiva.

Marsol continua defensant que, tal com es va comprometre Demòcrates a la darrera campanya electoral, hi ha d’haver una descongelació progressiva dels lloguers. “Cal una llei que tingui vocació continuista i que no sigui per a un any per donar més seguretat jurídica i que doni més garanties en tots els aspectes”, va explicar la ministra. La decisió, però, amb vista a l’evolució de l’IPC, és esperar uns dies “per acabar de prendre les últimes decisions”, va afegir Marsol.

A qui no li agrada la descongelació dels lloguers, però, és a la Unió Sindical d’Andorra (USdA), i el secretari general, Gabriel Ubach, va reiterar ahir, de manera irònica, que “per anar bé no s’hauria de fer cap descongelació, però si el Govern afirma que serà una descongelació quirúrgica caldrà veure si és una operació o es tracta de microcirurgia”.

Durant la reunió d’ahir del CES es va informar que la Confederació Empresaria Andorrana (CEA) i l’USdA han continuat atansant posicions de cara a l’increment salarial per a l’any vinent. Així, el secretari general de l’USdA va advocar perquè “Govern, patronals i sindicats vagin plegats” per trobar solucions a la pèrdua del poder adquisitiu que han patit els treballadors i, en especial, a la problemàtica de l’habitatge. En aquest sentit, la intenció és presentar una proposta conjunta el 20 de novembre. “La voluntat hi és per les dues parts perquè aquesta és una qüestió de país”, va emfasitzar el líder sindical, que va reconèixer que l’actual Govern “sembla més disposat a escoltar” que el de la legislatura anterior. “S’ha d’acabar que hi hagi gent de fora que vingui a especular i a tirar per terra el nivell de vida que tenien els treballadors i pensionistes”, va afirmar Ubach. Marsol, per la seva part, va destacar la “bona sintonia” que hi ha al CES i es va mostrar confiada que s’arribi a una entesa.

REGLAMENT EN MARXA PER DISPOSAR DE DADES SOBRE LA BRETXA SALARIAL

La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) d’ahir al matí tambéva tractar sobre dos reglaments amb els quals hi ha acord de tots els interlocutors socials perquè pugui tirar endavant. Es tracta del reglament contra l’assetjament sexual a les empreses, que ja es va abordar també en l’anterior trobada, i el de la bretxa salarial. El primer regula tots els aspectes relacionats amb possibles casos d’assetjament sexual al lloc de feina, amb un règim sancionador, mentre que el segon farà possible la constitució d’un registre que ha de permetre conèixer a fons quina és la bretxa salarial entre homes i dones. D’aquesta manera, a partir del mes de març vinent les empreses podran presentar les dades sobre aquesta matèria i es podrà definir, d’aquesta manera, quina és la situació a Andorra. En aquest sentit, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va recordar que les empreses de menys de 50 treballadors hauran de facilitar un volum d’informació menor. “Ara no sabem amb números quina és la bretxa salarial i a partir de l’any vinent es podrà conèixer”, va manifestar Marsol.

tracking